Umorstva u Midsomeru – 17. sezona

16. rujna na HRT – HTV 1 u 15:05 (12)

Ukradeni kriminalistički roman, magija među slavnima, pučki festival i predstavljanje novog engleskog pjenušca postaju pozadina za ubojstvo i kaos kad se Barnaby i Nelson vrate u prelijep, ali ubojit midsomerski krajolik u 17. sezoni popularne serije Umorstva u Midsomeru.

Neil Dudgeon i Gwilym Lee glume višeg inspektora Johna Barnabyja i narednika Charlieja Nelsona. Pomaže im patologinja dr. Kate Wilding koju glumi Tamzin Malleson. U privatnom životu, Barnaby i njegova žena Sara (Fiona Dolman) moraju se snalaziti kao mladi roditelji malene Betty, a tu je i Barnabyjev voljeni ljubimac, pas Sykes.

Nove sezone popularnih stranih serija od ove jeseni na HRT-u

U prvoj epizodi na festivalu kriminalističke književnosti ukraden je novootkriveni roman pokojnog midsomerskog pisca, a jednu je ženu ubio rulet pod strujom. Na početku drugog nastavka voditeljica pivnice zdrobljena je tijekom magičarske predstave, a Barnaby i Nelson otkriju sukob između seoske crkve i starih poganskih tradicija. U trećoj epizodi balada koju je proslavio pokojni, nikad prežaljeni pjevač mogla bi biti nadahnuće za ubojstvo, a u posljednjem nastavku predstavljanje pjenušca izgubi čar kad se u čašama nađe otrov.

Kao i uvijek, epizode okupljaju zvjezdanu postavu gostujućih glumaca među kojima su Joe Absolom, Dean Andrews, Claire Bloom, Mark Bonnar, Daniel Brocklebank, Amanda Burton, Rosie Cavaliero, Ruth Gemmell, Lucie Jones, Adam Kotz, Naoko Mori, Lloyd Owen, Clarke Peters, Andrew-Lee Potts, Jack Shepherd, Una Stubbs, Georgia Taylor i Lia Williams.Unatoč slikovitom krajoliku u Midsomeru je više od tristo ljudi prijevremeno umrlo. Među bizarnim i krvavim ubojitim instrumentima od početka serije su neispravni mikrofon iz kojeg trese struja, otrovna žaba, francuska giljotina, igla za šešir, bočice zimnice, toranj starih novina, vodoriga i police midsomerskog sira s plemenitom plijesni!

Umorstva u Midsomeru imaju sjajnu gledanost na ITV-u i jedan su od najboljih britanskih izvoznih programa. Veoma su popularna i na Facebooku, gdje službena stranica ima više od 150.000 pratitelja. Godine 2014., Umorstva u Midsomeru postala su prva televizijska serija koja je dobila prestižnu nagradu Crime Thriller Award u kategoriji legendi. Nagrada, koju su ranije dobili vrhunski pisci krimića P. D. James, Lee Child, Colin Dexter i Agatha Christie, dodijeljena je dugotrajnoj seriji kao znak priznanja za doprinos kriminalističkom žanru.

Scenarij novih nastavaka Umorstava u Midsomeru, prema romanima Caroline Graham, napisali su Chris Murray, Rachel Cuperman i Sally Griffiths, Paul Logue i Lisa Holdsworth, a redatelji Alex Pillai, Charles Palmer, Renny Rye i Nick Laughland. Producent je Phil Hunter, a izvršna producentica Jo Wright. Seriju proizvodi Bentley Productions, član All3Media Groupa, za ITV.

Vratimo se na 1. epizodu naziva THE DAGGER CLUB. Predstavljanje novootkrivenog romana pokojnog midsomerskog pisca kriminalističkih romana Georgea Summersbeeja na festival u Luxtonu dolazi u pitanje kad netko ukrade rukopis, a jednu ženu ubije rulet pod strujom. Može li mladi tata Barnaby raspetljati mrežu ljubomore i opsesije i otkriti ubojicu?

U epizodi, uz spomenutu stalnu glumačku ekipu serije, gostujući glumci su Una Stubbs (Audrey Braylesford), Georgia Taylor (Bella Summersbee), Charlotte Cornwall (Jeannie Summersbee), Adam Kotz (Nick Summersbee) i Lia Williams (Maggie Markham).