Priča o Europi: Rat i mir

20. rujna na HRT – HTV 3 u 22:50

Ova inovativna dokumentarna serija (Story of Europe) pripovijeda priču o Europi u šest prelijepih epizoda i istražuje različita poglavlja njezine burne povijesti.

Putujemo kroz vrijeme i prostor, od fizičkih početaka do prvih doseljenika, pratimo evoluciju europske kulture i religije te povijesnih postignuća u otkrićima, tehnologiji i politici pa otvoreno promišljamo sadašnjost i budućnost kontinenta.

Europa je tisućama godina bila u središtu svjetskih događaja i položila je temelje mnogih suvremenih društava na cijelome svijetu, a dotle su njezini trajno promjenjivi krajolici, klima, flora i fauna stvarali svoju priču.

Serija istražuje različite aspekte nevjerojatne povijesti toga kontinenta, a uvijek ih uspoređuje s općom slikom. Divotne snimke, pronicljiva pitanja i iznenađujući uvidi oslikavaju čaroban portret Europe.

Rat i mir
Do 1914. Europa vlada svijetom s pomoću svoje industrije i kolonija. Poslije 1945. sve je srušeno. SAD na Zapadu i SSSR na Istoku nove su svjetske velesile i bore se za premoć. Između njih se na Europu polako spušta željezna zavjesa. Pod američkom zaštitom od komunističke "crvene opasnosti" Francuska i Njemačka oživljavaju i popravljaju svoje odnose, pa zajednički postaju pokretačka sila koja će ujediniti Europu. No sada financijske i izbjegličke krize to jedinstvo stavljaju na kušnju.

Produkcija: Gruppe 5 Filmproduktion i Interscience Film za ZDF u suradnji s Arte i ZDF Enterprises