Einstein. U carstvu orangutana

16. rujna na HRT - HTV 1 u 20:05, dokumentarni film


31-godišnja Caroline Schuppli iz Züricha vodi istraživačku postaju Ciriškog sveučilišta usred prašume na Sumatri. Ona želi doznati kako se u orangutana mogao razviti tako velik mozak, što nam to govori o razvoju ljudskog mozga, ali i o evoluciji čovjeka od stanovnika špilje do astronauta.

Orangutani koji žive na fascinantnom području koje istražuje Caroline Schuppli spadaju u najinteligentnije svoje vrste i jedini su koji se koriste alatima. Oni pokazuju i najizraženije socijalno ponašanje iako su zapravo samotnjaci.

Caroline Schuppli na njima može proučavati ključne obrasce na kojima se temelje i ljudska evolucija te brzo širenje znanja kod ljudi. Prve spoznaje ukazuju na važnost dugoga djetinjstva za razvoj mozga i kod orangutana i kod čovjeka. One pokazuju i to koliko su važni socijalni kontakti, među ostalim i sa "strancima" koji donose nova znanja u već postojeću populaciju.

Sječa prašume svakodnevno prijeti ovim orangutanima. Zvuk motornih pila neprestano se čuje. Ovo se istraživačko područje nalazi u velikoj opasnosti. Caroline Schuppli pokušava zaštititi orangutane raznim akcijama. Na Sumatri ih živi još samo 150.000. Schuppli je zaposlila i domaće stanovnike koji su se prije bavili ilegalnom sječom drveća, ali su sad postali borci za očuvanje staništa ugroženih orangutana.

 
Originalni naslov: Einstein in the Kingdom of Orangutans / Einstein im Reich der Orang-Utans
Odabrala: Mira Vočinkić