Berge Istra na Sunčanoj strani Prisavlja

Pozivamo vas na pretpremijernu projekciju dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Berge Istra, u utorak 15. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja. 

Zbog epidemioloških mjera prijave su moguće isključivo putem linka.

Nakon pulske Arene i filmskog festivala u norveškom Haugesundu dokumentarni film Berge Istra prikazat će se i sklopu programa Sunčana strana Prisavlja. Film koji je tijekom posljednje dvije godine sniman u Španjolskoj, Norveškoj i Hrvatskoj prati sudbinu broda koji je svojedobno smatran najvećim uspjehom socijalističke brodogradnje. 

Berge, misteriozno nestali Uljanikovi brodovi

Tri i pol godine nakon porinuća, na samom isteku 1975. godine Berge Istra misteriozno je i u službeno nikad razjašnjenim okolnostima potonuo između Filipina i Japana, u području koje se naziva Đavolje more. S brodom je potonulo i dvoje mladih Puljana, bračni par Karmen i Egidio Ševrlica. Nakon nestanka broda pokrenuta je dotad najveća potraga u povijesti pomorstva. Nakon 20 dana brod je proglašen nestalim te je za njega Lloyd isplatio najveću odštetu u povijesti pomorstva.U kombinaciji istraživačkog novinarstva i autorsko-umjetničkog izričaja, ovaj potresan i uzbudljiv film osvjetljava gradnju broda, njegov tragičan kraj te razloge potonuća. Kroz svjedočenja aktera, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava - uz raritetan i dosad neobjavljeni arhivski materijal - film postupno, mimo brojnih teorija zavjere, otkriva što se uistinu dogodilo s Berge Istrom, a zatim i s Berge Vangom.

Redatelj i koscenarist Dražen Majić autor je dokumentaraca Ostavljeni, Virus C, Tupilo i Lepoglava Express. Filmovi su autorizirani za edukacijsko prikazivanje u školama u programu prevencije ovisnosti. Film Tupilo je prikazan na festivalu Zagreb Dox 2009. godine. Kao istraživački novinar i urednik zaposlen je na HTV-u. Film Berge Istra njegov je prvi dugometražni dokumentarni film.

Koscenarist Zoran Angeleski novinar je Glasa Istre i član pulske grupe The Chweger koja je kreirala glazbu za film. Film Berge Istra njegov je prvi dokumentarni film. Direktor fotografije također je Puljanin, Goran Legović, montažu potpisuju Staša Čelan i Anita Jovanov, oblikovanje zvuka Robert Stanić, dok je koloristica Iva Blašković. Producenti filma su Marija Kosor i Dražen Majić.

Nakon projekcije na Prisavlju u utorak 15. rujna u 20 sati film će biti prikazan i u okviru službene selekcije na Danima hrvatskog filma, a ove jeseni i na HTV-u.