Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Jesmo li zbog straha od Covida 19 zanemarili zdravlje zubi? Koliko je siguran odlazak stomatologu? Kako se dentalna medicina prilagodila krizi? Je li opravdan strah studenata da zbog epidemioloških uvjeta neće dobiti odgovarajuću praktičnu naobrazbu? Što je sa edukacijama doktora dentalne medicine? Odgovore na ta pitanja tražimo u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05. Sugovornici su čelni ljudi zagrebačkoga Stomatološkoga fakulteta, Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatskoga stomatološkoga društva - prof. Zrinka Tarle, dr. Hrvoje Pezo i prof. Hrvoje Jurić. Predstavit ćemo i online kampanju udruge oboljelih od raka pluća "Jedra" i Koalicije udruga u zdravstvu pod nazivom "Dišem za tebe".Zaklada Sunčica i Udruga Žene u Domovinskom ratu iz  Stare Gradiške poslale su apel protiv prešućivanja i zaboravljanja žrtava seksualnog zlostavljanja u tamošnjem logoru. Traže kažnjavanje počinjenih zločina i uređenje logora kao mjesta stradanja u vrijeme obrane Hrvatske. Neke od žrtava prvi su puta obišli logor i ostali šokirani stanjem i izgledom zgrade u kojoj su proveli najteže dana svoga života. Reportažu poslušajte u Prvoj crti od 9:30.

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte što nas očekuje u sezoni zagrebačkog i splitskog Hrvatskog narodnog kazališta i kako će se nositi s novim epidemiološkim mjerama te kako će se s novonastalom situacijom  snalaziti  kultno kazalište zagrebački teatar Exit koji kao i mnoga nezavisna kazališta ovisi o prihodima s blagajne.  


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjim Minijaturama za radoznale od 12:23 govorimo o srednjovijekovnom Zelingradu.

Odnos forme i funkcije jedna je od vječnih tema u arhitekturi. U emisiji Poveznice od 12:30 danas ćemo tu vezu promatrati iz osobite perspektive: zanima nas forma u funkciji moći, odnosno način na koji arhitektura, od antike do danas, odražava, ali i stvara društvenu moć pojedinaca, zajednica i društvenih skupina. Gošća emisije je dr. Dubravka Botica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.U emisiji Čičak od 13:45 predstavljamo vam naše mlade informatičare koji su na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, koja se od 2. do 6. rujna održala u Tbilisiju uz online sudjelovanje svih zemalja, osvojili srebro i dvije bronce.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme pjevačice Gabi Novak

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Anite Čeko Nenad X. On je nespretan, trom i neodlučan. Ona mu pomaže da na sastanku s djevojkom s kojom su ga spojili na speed-datingu bude što spremniji, rječitiji, simpatičniji. No, to nije lagan zadatak.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 premijerno donosimo priču "Dobar, bolji, najbolji" o velikanu filmske glazbe Enniu Morriconeu koji je preminuo u srpnju ove godine. Talijanski maestro proslavio je više od 60 godina stvaranja glazbe kojom je obilježio filmsku industriju, a da pritom nikada nije odselio iz rodnoga Rima. Kako je sve počelo, tko su bili njegovi uzori te kako je "ispekao zanat" u filmskoj industriji i s kojim je redateljima najbolje surađivao doznajemo iz fragmenata ekskluzivnog intervjua koji je uz njegov 80. rodjendan godine 2018. snimio radijski program RAI3. U emisiji Uvijek Prvi – kultura od 20:15 najavljujemo PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka. Preporučujemo pogledati radove Lade Vlainić, koji su izloženi u Studiju "Josip Račić" zagrebačke Moderne galerije te govorimo o hrvatskim filmovima prikazanim na nedavno održanom Filmskom festivalu u Dresdenu, 32. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.


Foto: Dario Njavro za HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 18 sati u terminu Radio drame emitiramo treći dio radiodramatizacije satiričkog romana Ante Neimarevića o Prvom svjetskom ratu. Rat je ostavio pustoš ne samo u vojničkim sudbinama, nego i u hinterlandu (pozadini). Beč je bez hrane, a Bosna u koju odlaze na dopust doslovno skapava od gladi i tuge. Saznavaju tko je od njihovih prijatelja preživio, tko je invalid, a koga metak nije niti okrznuo. Monarhija se raspada. Odgovor na pitanje čemu je ovaj rat poslužio ne da se pronaći.


Foto: Dario Njavro za HRT

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.