Solin: Biskupsko ređenje mons. Ante Jozića

16. rujna na HTV2 i HRA3 u 9:55
Solin: Biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, izabranoga naslovnog nadbiskupa Cise, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji
 
Nakon posvete 5. rujna ove godine, nova crkva Svete Obitelji u Gospinom prasvetištu u Solinu svjedočit će povijesnom događaju, biskupskom ređenju mons. Ante Jozića, izabranoga naslovnog nadbiskupa Cise, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji. U misnome slavlju biskupski red podijelit će kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Njegove Svetosti pape Franje. Suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Koncelebrirat će biskupi i nadbiskupi Crkve u Hrvata, apostolski nuncij u RH, provincijali i svećenici.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske Misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje ostaje do ožujka prošle godine. Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. 

Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija - Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu. Crkva na Gospinom otoku, koja je odabrana za svečanost biskupskog ređenja, sagrađena je na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi gdje je počela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. 

Kako je to u prigodi posvete kazao nadbiskup Barišić, ona je znak zahvalnosti za 14 stoljeća hrvatskoga rodoslovlja te put i nada naše budućnosti. Crkva je projekt arhitekta Viktora Vrečka, glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Za teološko-umjetničko uređenje crkve zadužen je bio suvremeni umjetnik, slikar i kipar isusovac o. Ivan Rupnik.

Komentator i urednik je Neno Kužina. Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, a organizator Luka Zadravec.Biskupsko ređenje pratite i preko multimedijske platforme HRTi.