Prijenos dodjele nagrada Emmy

20./21. rujna na HRT – HTV 1 u 1:30

U godini koju je obilježila pandemija COVID-19 malo je koji segment industrije zabave izbjegao velike gubitke. Ipak, u odnosu na veliki ekran sadržaji su za mali ekran u novim uvjetima doživjeli procvat gledanosti te su različiti televizijski servisi i formati stekli novu mnogobrojnu publiku. Stoga se nije mogla izbjeći ni svečana dodjela najpoznatijih priznanja za televizijska ostvarenja. Tako se u nedjelju 20. rujna u Los Angelesu dodjeljuju nagrade Emmy, ove godine 72. put, i to na dosad neviđen način.


Kao što je poznato, o ovim priznanjima odlučuju članovi Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS) koja je utemeljena na samim počecima televizijskog medija 1946. Tri godine poslije počele su se uručivati njezine godišnje nagrade, dok je svečanost tijekom desetljeća postala ono što je za filmska ostvarenja dodjela Oscara. Nagrade se dodjeljuju za niz dostignuća na malom ekranu pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu (eng. primetime).Riječ je o završnici tjedna u kojem se svaku večer uoči nedjeljne svečanosti u mnogobrojnim kategorijama dodjeljuju priznanja za različita kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti...) te dio televizijskih formata (TV film, humoristični šou, dokumentarni film, dokumentarna serija, program za djecu, animirani program...). Ove se godine Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18 i 2 sata) dodjeljuju u 23 kategorije svrstane u četiri područja: formati (5 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (3 kategorije) i scenarij (3 kategorije). Što se tiče televizijskih formata, nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk šoua i natjecateljskog šoua.

Računajući sve kategorije na nedjeljnoj svečanosti, najviše nominacija, njih jedanaest, ima znanstveno-fantastična miniserija Čuvari koja je ovogodišnji rekorder i po ukupnom broju nominacija (26) uključujući kreativna dostignuća. Riječ je o ekranizaciji motiva istoimena kultnog stripa iz 1986. izdavačke kuće DC Comics o skupini superjunaka iz alternativne prošlosti. Uz Čuvare u istoj su kategoriji nominirani i Gospođa Amerika, Neortodoksna, Little Fires Everywhere i Unbelievable. U kategoriji najbolje dramske serije koja, kao i kategorija najbolje humoristične serije, od ove godine ima osam naslova, nominirani su: Nazovi Saula, Kruna, Sluškinjina priča, Ubijanje Eve, The Mandalorian, Ozark, Čudne stvari i Nasljeđe.Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se: Bez entuzijazma, molim, Mrtav za mene, Dobro mjesto, Nesigurna, Metoda Kominskog, Čudesna gospođa Maisel, Schitt's Creek i Kad padne mrak. Nakon vodećih Čuvara, najviše nominacija imaju Nasljeđe (10 nominacija), Ozark (9 nominacija), Čudesna gospođa Maisel i Schitt's Creek (po 8 nominacija) te Gospođa Amerika i Kruna (po 6 nominacija). Među TV kućama 72. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 37, dočekuje Netflix koji je upravo tijekom pandemije doživio ekspanziju, a slijede ga HBO (32 nominacije), Hulu (14 nominacija) te FOX i NBC s 11 nominacija.

Inače, dodjelu nagrada Emmy naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX) pri čemu je ove godine produkcija pripala ABC-u koji 72. dodjelu dočekuje s četiri nominacije za svoja ostvarenja. Ovogodišnja dodjela svakako ulazi u povijest televizijskog medija jer će se umjesto klasično produciranog šoua s crvenim tepihom, glazbeno-scenskim programom i mnogobrojnom publikom u gledalištu, upriličiti svečanost primjerena aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Kaliforniji.

Naime, događaj se organizira u višenamjenskoj dvorani Staples Center u Los Angelesu otvorenoj 1999. u kojoj neće biti publike nego su realizatori prijenosa osigurali javljanja uživo s čak 140 lokacija u SAD-u i izvan njega. Domaćin ovako zamišljenog šoua je Jimmy Kimmel koji je za svoj talk šou Jimmy Kimmel Live! i sam prošle godine dobio nagradu Emmy.Velika zvijezda malog ekrana u SAD-u već je dvaput vodio svečane dodjele nagrada Emmy (2012. i 2016.), a dvije je godine zaredom bio i domaćin svečane dodjele Oscara (2017. i 2018.). Pojedine će kategorije najavljivati mnogobrojna poznata imena iz svijeta zabave (Oprah Winfrey, America Ferrera, Anthony Anderson...), dok je ove godine dobitnik nagrade za životno djelo komičar Tyler Perry, tvorac i utjelovitelj popularnog lika Madeje. Redatelj je Hamish Hamilton.

Komentatori u studiju HRT-a su Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula, a urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić.

Prijenosu 72. dodjele nagrada iz Staples Centrea u Los Angelesu prethodi uvodna emisija koja počinje u 1:20.

Snimka dodjele na rasporedu je u utorak u 17:30 na Drugom programu.