Romano Bolković - 1 na 1: Ilan Mor

23. rujna na HRT – HTV 1 u  20:10 - talk show

Gost je emisije veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, gospodin Ilan Mor.

Prije imenovanja veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Ilan Mor djelovao je kao visoki politički savjetnik ministrice pravosuđa Ayelet Shaked u Jeruzalemu (Izrael), u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

Od stupanja u izraelsku diplomatsku službu 1983. i tijekom karijere, veleposlanik Mor obavljao je različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu: veleposlanik Mor je bio veleposlanik Države Izrael u Mađarskoj od 2011. do 2016. godine. Prije imenovanja veleposlanikom u Mađarskoj, bio je viši savjetnik za vanjsku politiku Odjela za planiranje pri izraelskoj vojsci (IDF), u Upravi za strategiju u Tel Avivu od 2009. do 2011. Između 2004. i 2009. bio je opunomoćeni ministar, zamjenik šefa Misije u Veleposlanstvu Države Izrael u Berlinu. Od 2002. do 2004. veleposlanik Mor je bio ravnatelj Odjela za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i terorizma, u Upravi za strategiju pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu.

Od 1998. do 2002. bio je opunomoćeni ministar, zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Države Izrael u Pekingu. Od 1996. do 1998. služio je kao savjetnik u Odjelu za informiranje Ministarstva vanjskih poslova u Jeruzalemu. Radio je i kao je voditelj Odjela za informiranje i glasnogovornik u Veleposlanstvu Države Izrael u Bonnu, te je bio je prvi tajnik u Upravi za međunarodne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu. Od 1988. do 1990. radio je kao konzul za medije i informiranje u Generalnom Konzulatu Države Izrael u Los Angelesu. U razdoblju od 1986. do 1988. radio je kao drugi tajnik u Veleposlanstvu Države Izrael u Monroviji. Veleposlanik Mor je na Sveučilištu u Tel Avivu diplomirao političke znanosti i radne odnose, te magistrirao međunarodne odnose. 

S veleposlanikom razgovaramo o odnosu Države Izrael i Republike Hrvatske, u kojoj mjeri Izraelci poznaju današnju Hrvatsku, o odnosu Izraela i EU te o perspektivama jačanja povezivanja Izraela i Hrvatske.

Razgovaramo i o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja te budućnosti tih odnosa u svjetlu Hamasove osude procesa normalizacije, o razvoju Irana kao regionalne sile i Iranu kao šiitskoj velesili, o politici Zapada u Iraku i Siriji, o Hazbolahu kao produženoj ruci Teherana i stalnoj prijetnji Izraelu.

Bit će riječi i o tome kako se Izrael suočava s pandemijom te kako rješava problem očuvanja ekonomije, o mogućoj promjeni svjetskog poretka izazvanoj pandemijom koronavirusa, o zatomljivanju židovskog identiteta, o tome ima li u Hrvatskoj antisemitizma i u kojoj mjeri, o restituciji židovske imovine te o rastućem antisemitizmu u Europi.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.