Svečano otvorenje 45. Samoborske glazbene jeseni

25. rujna na HTV3 i HRA3 u 20:05

Samoborska glazbena jesen već gotovo pola stoljeća privlači u gradić blizu Zagreba najbolje klasične glazbenike iz zemlje i svijeta.

Ove je godine u svojem jubilarnom 45. izdanju uslijed pandemije festivalski program usredotočen na domaće snage. Već na prvom koncertu tu su najveći promicatelji hrvatske glazbene scene u svijetu: ansambl Zagrebačkih solista i violončelistica svjetskoga glasa Monika Leskovar.

Program je prilagođen trenutku i akustici omanje zvonke crkve Sv. Anastasije: nakon tri Sinfonie majstora baroka, Johanna Sebastiana Bacha slijedi Haydnov 1. koncert za violončelo i orkestar u C-duru, da bi naposljetku završili na ovogodišnjem slavljeniku Beethovenu kojemu ove godine cijeli svijet slavi 250. rođendan.

Malo je djela iz njegova opusa koja izvorno odgovaraju sastavu Zagrebačkih solista, zato se njihov koncertni majstor, violinist Sreten Krstić, uvelike prihvatio posla aranžmana. Osim što je nedavno za svoj sastav gudača obradio Beethovenovu 5. sudbinsku simfoniju, za ovaj je program umjesto zvukovne redukcije išao na zvučno proširenje i za dvanaestoro gudača raspisao slog skladateljeva 3. Gudačkog trija op. 9.

Urednica i voditeljica prijenosa je Jana Haluza, a redatelj Danko Volarić.