Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Nova književna sezona počela je tradicionalno Festivalom svjetske književnosti koji je u svojem osmom izdanju u novo normalnom vremenu pokazao posebnu vitalnost. Unatoč restrikcijama uspio je okupiti ne samo domaće nego i inozemne pisce, sve iznimna imena suvremene književne scene. U Kutiji slova od 10:05 doznajte kako žive i pišu u vrijeme pandemije izraelski pisci Etgar Keret i David Grossman, talijanska autorica Francesca Melandri i španjolski književnik Javier Cercas.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u posjet Zbirci stakla Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. O jednom tanjuru koji je prelijep i predragocjen da bi se iz njega jelo i o jednoj čaši koja je zanimljiva ne samo po svome izgledu nego i po tome tko joj je bio vlasnik, pripovijeda nam voditeljica zbirke, Sandra Kandučar Trojan.Rab i rapski arhipelag kao geopark u osnivanju, postojeći programi i planovi - jedna su od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Govorimo među ostalim i o procjeni opasnosti kojoj su životinje izložene zbog sve većih količina plastike kao otpadu u okolišu. Sudjeluju Tihomir Marjanac i Tin Klanjšček.  

U emisiji Slušaj ako zemlja diše od 13:10 nastavljamo temu o biodinamičkoj poljoprivredi - kruni ekološke poljoprivrede kojom štitimo naše zdravlje i okoliš. Posjetili smo biodinamičko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vukelić u Varaždinskoj županiji koje njeguje takav održiv način uzgoja.

U današnjim se Mudricama od 13:45 igramo, slavimo jedan rođendan te doznajemo koja su zanimanja danas među djecom najpopularnija.Po vašem izboru od 16:05 odabrali smo album PICK ME UP OFF THE FLOOR Norah Jones.

U emisiji Trag vjere od 18:05 donosimo: državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u Solinu je za biskupa zaredio monsinjora Antu Jozića. Biskup Petar Palić u Mostaru je preuzeo službu mostarsko–duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske biskupije. U Zadru je održan znanstveni simpozij Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe, a u Šibeniku počinje velika devetnica svetom Nikoli Taveliću. 

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo gruzijsku bajku Rogati car.

U Metafori od 20:15 slavimo rujanski rođendan Leonarda Cohena te čitamo raznovrsnu poeziju domaćih i stranih pjesnika.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 14 sati Sunčani sat realizira se iz Našica, gradića u srcu Slavonije. Krasi ga prekrasan krajolik i okolica koja nudi sve od rekreacijskog turizma do arheološkog turizma i preko 700 godina stare povijesti grada. Uz to, tu je još i prekrasno jezero Lapovac, a za ljubitelje životinja i poučni park Bizik.

Od 18 sati možete slušati prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Šibenik -Lokomotiva.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati pratite prijenos svečanog otvorenja 50. Varaždinskih baroknih večeri. Svečanost otvorenja pripada domaćem ansamblu, odnosno Varaždinskom komornom orkestru. Na našem najvećem i najstarijem festivalu barokne glazbe, u prijenosu iz prekrasnog ambijenta Staroga grada, izvrsni glazbenici pod vodstvom jedne od najistaknutijih violinista srednje generacije Latice Honde - Rosenberg, predstavit će se djelima Bacha, Telemanna i Vivaldija.


Foto: Dario Njavro za HRT

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.