Tenžera, podstanar u novinama

U ponedjeljak 28. rujna u 20:10 dokumentarni film "Tenžera, podstanar u novinama" autorice Branke Kamenski bit će premijerno emitiran na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Dokumentarni film bavi se životom i djelom jednog od najvećih hrvatskih pisaca druge polovice 20. stoljeća, koji je cijeli svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično umro na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana.

Tragedija kao navika Veselka Tenžere

O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena - govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić.

Ove godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, gledateljima HTV-a otkrit će se život i djelo čovjeka kojeg se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog, nesretnog i zaigranog, jednom riječju - jedinstvenog.

Direktor fotografije je Ivan Kovač, a montažer Hrvoje Mršić.
Osim na Prvom programu HTV-a, dokumentarni film moći ćete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja i pronaći u videoteci spomenute platforme.