Ravnatelj Bačić o novom Dnevniku HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) večeras, 21. rujna u 19 sati na svom Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV 1), s prvim danom nove Jesenske sheme HRT-a, prvi put emitira i središnji večernji Dnevnik HTV-a iz svog novog Studija 12 na zagrebačkom Prisavlju.

Budite i dalje uz Dnevnik u 19 sati!


Tom prigodom Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je naglasio:

- HRT je, dodatnim investicijama u vrhunsku tehnologiju, odlučio stati uz bok najjačim europskim javnim televizijama i sa zadovoljstvom mogu kazati da je dvogodišnji vrlo zahtjevan projekt izgradnje novog Studija 12 Informativnog programa uspješno završen.  Posrijedi je bio vrlo zahtjevnan projekt i instalacija  najmodernijih sustava tehnološke podrške, od nadopune tzv. "virtualne stvarnosti" do najsuvremenijih videozidova i grafike - a sve kako bi Informativni program HRT-a, sljedeći najmodernije trendove vodećih europskih javnih televizija, mogao svojim gledateljima  pružiti pravodobno i kvalitetno informiranje. Nakon pet godina odlučili smo se redizajnirati i Dnevnik - i vjerujem da će, kao i do sada, naš Informativni program s razlogom pljeniti pozornost naših gledatelja. U ovom trenutku vam nećemo otkriti baš sve detalje, neka nešto bude i iznenađenje: stoga budite u 19 sati s nama na Prvom programu HTV-a, kazaao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Od ponedjeljka emitiramo Dnevnik iz novog studija

A urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun otkrila je i dijelić onoga što nas, sadržajno i koncepcijski, očekuje u "novom" Dnevniku:

- Nakon 30 godina duge povijesti, "Dnevnik" izlazi iz malog studija od svega 50-ak kvadrata u četiri puta veći Studio 12. "Dnevnik" je obogaćen najmodernijom tehnologijom tzv. proširene stvarnosti, kakvu koriste najmodernije svjetske televizije. "Tema dana" više neće biti na samom kraju, nakon vremenske prognoze, već će biti unutar samog Dnevnika - koji će trajati, zajedno sa sportom i vremenskom prognozom, od 19 do 20:05 sati. Kao i do sada, novinari Informativnog programa HTV-a javljat će se s mjesta događaja, pravodobno informirati javnost, propitkivati i analizirati, te opravdati veliko povjerenje svojih gledatelja. Kroz središnji "Dnevnik" gledatelje će voditi Đurica Drobac, Marta Šimić Mrzlečki i novo lice - Vlatka Kalinić, naša dugogodišnja novinarka. Uz njih u Dnevniku će biti i naši brojni novinari, reporteri specijalizirani za određena područja, koji će gledateljima uz najmoderniju grafiku predstaviti, opisati ili objasniti određenu temu. Pozivamo vas da budete s nama točno u 19 sati - rekla je Katarina Periša Čakarun.

Kad j pak posrijedi najmodernija TV tehnika, spomenimo samo da je u novi HRT-ov Studio 12 - pod vodstvom ravnatelja Tehnologije HRT-a Zvonimira Jukice - instalirano sve najbolje što postoji na tom području i što koriste sve najveće europske javne televizije: od najmodernijih videozidova, "spiderman" kamera s daljinskim upravljanjem, grafičkim sustavom za "proširenu stvarnost" kakav upotrebljava većina europskih i svjetskih televizija, do STYPE tracking systema, hrvatskog proizvoda, jednog od najboljih svjetskih proizvoda u tom segmentu televizijske tehnike, a upotrebljavaju ga najrenomiranije europske tv kuće.

A kad je pak riječ o onim, "nevidljivim" ljudima iza kamere, a bez kojih ne bi slika iz novog Studija 12 otišla u hrvatski tv-eter, oni su:

Scenograf: Nenad Borgudan
Voditelj izvođenja scene: Alen Čadež
Tehnička vodstva studija: Mile Boban, Petra Dražić, Goran Jerbić
Majstor Rasvjete: Marko Foretić
Dizajner grafike: Damir Sabolović i Jozo Kandžija
Redatelj Dnevnika: Siniša Bulajić