Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Što stoji iza 40 posto više kaznenih prijava za obiteljsko nasilje? U kojoj se mjeri na to odražava koronakriza? Kako su u praksi zaživjele odredbe o oštrijem kažnjavanju obiteljskih nasilnika? Je li društvo postalo osjetljivije na nasilje te kako ga shvaćaju mladi? O tome U mreži Prvog od 7:30 govore pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, voditeljica Odjela kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević te psihoterapeutkinja iz Ženske sobe Marijana Senjak. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.Godina i pol prošla je od prve edukacijeBranitelj za branitelja gdje su se branitelji educirali za pomoć svojim teško oboljelim prijateljima. Iako žele pomagati, te to i rade unutar svojih udruga, službeno uključivanje u sustav palijativne skrbi ide sporo. Timovi u kojima su i educirani branitelji su zasad profunkcionirali jedino u suradnji s Domom zdravlja Vukovar gdje su otišli korak dalje pa u mobilnu palijativnu skrb uključili i stomatologa. Sporazumom ministarstva branitelja i zdravstva dogovoren je određeni broj palijativnih kreveta za branitelje. O svemu tome razgovaramo u Prvoj crti od 9:30.

U  emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 otkrivamo što ove sezone planira Zagrebačko kazalište mladih, kako se s potresom i koronom suočila Ana Tonković Dolenčić u tekstu Majstori koji uskoro čeka svoju praizvedbu u produkciji Teatra Moruzgva, a saznat ćemo i zašto je redatelj Branko Brezovac polemizirao s teatrologinjom Sanjom Nikčević u svojoj novoj predstavi Pet godišnjih doba.Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o zbirci isprava i grbovnici grada Zelengrada.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 poslušajte o "baštini koja se sluša", zaštiti, obnovi i revitalizaciji orgulja i orguljaške glazbe u Istri. Uz zvuke orgulja pulske katedrale uznesenja Marijina kroz emisiju vas vodi autorica Maja Raguž.Postupci proizvodnje željeza mijenjali su se i usavršavali kako bi željezo postalo jeftinije i dostupnije. Tako su, s vremenom, pijesak i zemlja prekrili glinene peći u kakvima su željezo talili naši davni preci, a stara su znanja postala tajnama. Sakrila se i u rukavcima i ravnicama rijeke Drave, gdje se prije mnogih stoljeća također talilo željezo. Arheolozi Robert Čimin i Ivan Valent u emisiji Poveznice od 13:10 govore o suvremenim istraživanjima kojima se tajne proizvodnje željeza uz Dravu malo po malo otkrivaju.

U emisiji Čičak od 13:45 idemo na 53. Međunarodni festival kazališta lutaka, popularni PIF, koji se ovoga tjedna održava na nekoliko lokacija u Zagrebu. Razgovarali smo s članovima dječjeg žirija koji ni ove godine nemaju lak posao odabira najbolje predstave u konkurenciji.Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme pjevačice Gabi Novak.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Katje Šimunić O tamnim pejzažima. Ova kratka radiofonska autofikcijska igra govori o razdoblju Covida-19, s reminiscencijama na plesnu predstavu Tamni pejzaži koreografkinje Marjane Krajač.


Foto: Dario Njavro za HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču koja prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu.

Večeras u terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Jasmine Bosančić Djed i baka u svemiru.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo 30. Svjetski festival animiranog filma, Animafest. U zagrebačkoj Modernoj galeriji preporučujemo retrospektivu 200 radova svestranog kipara i medaljera, Damira Mataušića. Govorimo o 13. festivalu Velika rock eksplozija koji se održava 24. i 25. rujna u Zagrebu, te o koncertu zagrebačke skupine Kojoti u Sunčanoj strani Prisavlja. Ističemo 8. Street art festival u Koprivnici. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije Branko Franceschi.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 14 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U emisiji Prozor u digitalno, koja je na rasporedu u 13 sati, razgovaramo s Emanuleom Blagonićem o seriji radionica Znanje za budućnost.U emisiji Vrijeme za jazz u 19 sati predstavit ćemo stvaralaštvo slavnog alt saksofonista Charlieja Parkera čiju 100. obljetnicu rođenja obilježavamo tijekom ove godine.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.