Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U INI je pripremljen popis od 250 djelatnika koji kao višak radne snage moraju otići iz te firme. Na popisu su i dvije članice Udruge slijepih Zagreb u INI dugogodišnje djelatnice, koje su dosad radile na telefonskoj centrali koja se ukida. Iz Udruge slijepih su pisali na sve moguće adrese s ciljem, ne samo zadržavanja dvije djelatnice, nego i za ta dva radna mjesta za slijepe osobe. Iz INE poručuju da je teška godina i da štede na svakoj kuni, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom tvrtki predlaže konzultaciju sa stručnjacima za profesionalnu rehabilitaciju. O svemu razgovaramo u emisiji Šesto čulo od 9:30.Emisiju Iskustvo prostora od 10:05 posvetit ćemo industriji i dizajnu namještaja. Voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt Vanja Brdar Mustapić predstavit će katalog izložbe Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj od 1945. do 1990. A upravo je to razdoblje u kojem je svoju karijeru ostvarila ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno Blaženka Kučinac.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.Kada je vrijeme da za suputnika uzmete manje brbljavo društvo? Pas zaista može biti zahvalan partner na putu. Kako, poslušajte u emisiji Put pod noge od 12:30.

U članku o njemu u Hrvatskoj enciklopediji piše da je u njegovu sustavu apsolutnog idealizma razvoj zapadne metafizičke filozofije dosegnuo vrhunac i završetak. Tvorac je nekih od najpamtljivijih misli u povijesti filozofije poput onih o lukavstvu uma, o istini kao cjelini te o Minervinoj sovi koja uvijek uzlijeće u sumrak. Bio je gorljivi pobornik Francuske revolucije i Napoleona, ali revoluciju iz 1830. promatrao je s užasom. On je Georg Wilhelm Friedrich Hegel. O životu i djelu tog filozofa bit će riječi u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Teksaški gitarist i pjevač Stevie Ray Vaughan poginuo je u helikopterskoj nesreći 1990. "Soul To Soul" je njegov treći studijski album čije pjesme čine autorski odabir Tomislava Golubana za emisiju Po vašem izboru od 16:05.


Foto: Dario Njavro za HRT

Jedan od najvećih židovskih blagdana Jom Kipur vjernika dovodi u središte njegovog životnog promišljanja o odnosima prema Bogu i ljudima koji ih okružuju. I kršćanska etika ima u središtu svog promišljanja odnos prema Bogu i ljudima te izgradnju svijeta utemeljenog na Isusovoj poruci ljubavi, životu u istini i pravdi. Više o tome u Religijskom forumu od 18:05.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo japansku priču Dječak koji je volio crtati.

Zajednička emisija Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo donosi: Hrvatsko nacionalno vijeće nagradilo stotinjak najuspješnijih učenika nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Hrvatska katolička misija u Bečkoj nadbiskupiji proslavila je 60 godina postojanja. Gošća emisije je Ana Pol Cezareo, bolivijska arhitektica hrvatskoga podrijetla.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gost Željke Ogreste je svestrani glazbenik, skladatelj, producent, dirigent, utemeljitelj Djevojačkog zbora "Zvjezdice" koji je nedavno proslavio 35. obljetnicu postojanja, maestro Zdravko Šljivac.

Od 18:45 možete pratiti kombinirane prijenose rukometne utakmice Lige prvaka Vaszprem – PPD Zagreb te nogometnih utakmica trećeg pretkola Eurolige Malmo – Lokomotiva, Galatasaray – Hajduk i Rijeka - Kolos Kavalivka.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 možete poslušati izravni prijenos koncerta iz ciklusa Kanconijer iz male dvorane Doma sportova u Zagrebu. Na programu je Druga Simfonija Gustava Mahlera "Uskrsnuće". Solisti su Kristina Kolar, sopranistica i mezzosopran Ivana Srbljan. Zborom HRT-a, Opernim zborom HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, Simfonijskim okrestrom HRT-a i Simfonijskim orkestrom HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke ravna dirigent Philipp von Steinacker.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:
Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Nakon šest mjeseci stanke emisija Izvan formata vraća se na male ekrane u terminu od 20:05. Osim pandemije koja je obilježila proteklo razdoblje, trenutak koji je promijenio mnoge živote stanovnika hrvatske metropole je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Stoga u prvoj emisiji razgovaramo o obnovi grada, a gosti su Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti, Tihomir Jukić, arhitekt i urbanist, te Zrinka Paladino, arhitektica i konzervatorica.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.