Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Koje digitalne društvene mreže i na koji način najviše koriste hrvatski nakladnici kao komunikacijski kanal prema čitateljima? Zašto je suvremeni čitatelj - društveni čitatelj, te kakve su općenito navike hrvatskih čitatelja? O tim temama piše Petra Ljevak u knjizi Nakladnici na društvenim mrežama koju predstavljamo u Kutiji slova od 10:05. Osim toga, doznajte i koju tematiku Jurica Pavičić obrađuje u novom romanu Prometejev sin, te kako je Jasminka Domaš kolektivnu tragediju stradanja Židova u Holokaustu prikazala u knjizi Kadišl i nebeski putnici.Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Godine 1925. na Izložbi dekorativnih umjetnosti u Parizu našao se i rad zagrebačke umjetnice za koju dotada - a od otada - nitko nije čuo! Tko je bila tajanstvena umjetnica? Nedavna istraživanja u Muzeju za umjetnost i obrt razriješila su ovu zagonetku. Kako je otkriveno tko stoji iz nepoznata imena, u emisiji Minijature za radoznale od 12:23 pripovijeda voditeljica Zbirke metala, Arijana Koprčina.

Covid-19 i kardiovaskularni problemi jedna su od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 o kojoj govori prof. dr. Ljiljana Banfić. Govorimo i o komunikaciji znanosti unutar znanstvene javnosti, o komunikaciji o znanosti u znanstvenoj zajednici i javnosti.U emisiji Slušaj ako zemlja diše od 13:10 predstavljamo projekt - pokretnu izložbu Blago Jadranskog podmorja.

Stigla nam je jesen stoga u današnjim Mudricama od 13:45 djecu pitamo zašto pada lišće, kako spremaju kestene, a u cijelu priču uplela se i jedna lisica.

Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo album IMPLODING THE MIRAGE, novo izdanje američkog sastava The Killers.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 donosimo: Kongregacija za nauk vjere objavila je pismo kojim još jednom upozorava da je eutanazija etički neprihvatljiva. U Splitu počelo obilježavanje 1600. obljetnice svetoga Jeronima. U organizaciji Centra za socijalni nauk Crkve HBK u Zagrebu održan simpozij: Laudato si - Kako mijenjati stil života? Tjedan je svetoga Vinka Paulskoga - humanitarne manifestacije koja se održava u Rijeci s ciljem afirmiranja djelatne kršćanske ljubavi prema beskućnicima i društveno isključenim osobama.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno čitamo priču Mire Šincek  Borko-zločesti dobrica.
U večerašnjoj Metafori od 20:15 ugostit ćemo pjesnikinju Evelinu Rudan, slušat ćemo pjesme iz njezine nove zbirke Smiljko i ja si mahnemo. U nastavku čitamo poeziju domaćih i stranih pjesnika.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 18 sati možete pratiti prijenos košarkaške utakmice za prvenstvo Hrvatske Zadar – Cibona.

Od 20 sati poslušajte glazbeno-dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina.U emisiji u prilogu Nezaboravni koncerti od 22:30 čut ćete koncert pijanistice i pjevačice Diane Krall održan u Olimpiji u Parizu 29. studenog 2001. godine.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati prijenos otvorenja 45. Samoborskih glazbenih jeseni. Samoborsku glazbenu jesen ove godine u Župnoj crkvi sv. Anastazije otvaraju Zagrebački solisti. Uz djela Bacha i Beethovena, na programu je i Haydnov Koncert za violončelo u C-duru, u kojem će se Solistima pridružiti naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Akcijski triler Putnik priča je o prodavaču osiguranja, bivšem policajcu, uvučenom u ubojitu urotu nakon susreta s tajanstvenom ženom u vlaku kojim putuje na posao. Nakon filma s Liamom Neesonom i Verom Farmiga u glavnim ulogama, a koji emitiramo u 20:10, slijedi zabavni talk show 5.com s Danielom u kojemu gostuju Neno Belan i Mila Elegović.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Grabežljivci, suparnici, promjenjiv okoliš i borba za hranu i status. Sve to prvih dvanaest mjeseci čini najtežim dijelom opstanka mlade životinje. Dokumentarna serija Životinjski pomladak, koja je na rasporedu u 20:05, prati dramatičan život šest mladunaca dok odrastaju i doživljavaju prvu godinu u divljini. Potom slijedi serija Einstein - Teorija ljubavi, melodrama o kontroverznoj ljubavnoj vezi znanstvenika Alberta Einsteina i Margarite Konjenkove, za koju se mislilo da je ruska špijunka.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.