Pakleni poslovi – drama/triler

3. listopada na HRT – HTV 3 u 20:40 (15)

Mladi Chen Wing Yan policijska je krtica ubačena u redove podzemlja, izuzetno sposoban agent čiji pravi identitet zna samo glavni inspektor Wong Chi Shing, koji ga je i regrutirao prije deset godina. Chenov vršnjak Lau Kin Ming pripadnik je podzemlja koji je također prije jednog desetljeća ubačen u redove policije. Radi za zloglasnog Hona Sama, šefa jedne od najutjecajnijih hongkonških mafijaških organizacija.

Dok je Lau svojim radom u policiji stekao poštovanje "kolega" i naklonost inspektora Wonga, i Chen se s uspjehom probijao u hijerarhiji podzemlja, te je donekle postao čovjek od povjerenja moćnog Sama. Prilikom organiziranja jedne policijske zamke za Sama, koju predvodi glavni inspektor Wong, obojica šefova postat će svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima.

Impresivna psihološka drama Pakleni poslovi, redateljskog dvojca Wai-Keung Laua i Alana Maka, koja je dobila i dva podjednako uspjela nastavka, na hongkonškom je filmskom festivalu 2003. godine razvikanom akcijskom epu Heroj Yimoua Zhanga preotela nagrade u kategorijama najboljeg filma, redatelja i glumca.

Sasvim zasluženo, jer riječ je o intrigantnoj i kompleksnoj priči o požrtvovnosti, časti i (ne)mogućnosti življenja dvostrukih identiteta. O uspjehu i utjecaju filma govori i činjenica da je njegov američki prepravak, s četiri Oscara i Zlatnim globusom ovjenčan hit Pokojni (2006.) režirao slavni Martin Scorsese.

U hongkonškoj drami/trileru INFERNAL AFFAIRS / MOU GAAN DOU iz 2002. godine glume  Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Anthony Wong Chau-Sang, Eric Tsang, Chapman To, Edison Chen, Shawn Yue, Sammi Cheng, Elva Hsiao, Ka Tung Lam.

Scenaristi su Alan Mak i Felix Chong.

U nastavku večeri pogledajte i preostale filmove iz kultne trilogije.