Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Foto: Dario Njavro za HRT

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Kako je u zagrebačkim Klovićevim dvorima prikazana zajednička kulturna baština jedne od najdugovječnijih državnih zajednica u Europi - ona između Hrvatske i Mađarske. Kako je slovačka umjetnica Petra Feriancova pod dojmom prostora galerije Bačva u Meštrovićevu paviljonu, predstavila svoj rad insipiran upavo tom zgradom? O tome govorimo u emisiji Kretanje točke od 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. Na fakultetima diljem zemlje počinje nova akademska godina stoga smo provjerili za koji su se model izvođenja nastave odlučili na Sveučilištu u Rijeci. Provjerili smo je li pandemija i prilika za modernizaciju visokoobrazovnog sustava, što uopće podrazumijeva moderno sveučilište i isključuje li ono tradiciju? Što mladi ljudi danas očekuju od visokog obrazovanja i koju ulogu ono ima u društvu? Gošća emisije Izvan okvira od 13:10 je rektorica Snježana Prijić-Samaržija.

U emisiji Pet za pet od 13:45 poslušajte kako su učenici i profesori OŠ Luka iz Sesveta obilježili Europski dan jezika.U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov. Koje je sve dvojbe u vrhu vlasti otvorila afera Janaf, zašto korupcija ostaje rak-rana hrvatskog društva i zašto je Most predložio osnutak saborskog istražnog povjerenstva o utjecaju politike na rad neovisnih institucija, koje su najveće zamjerke Mosta radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite, kako radi Sabor u uvjetima epidemije, što gospodarstvu i građanima donosi jesen i kako se Most priprema za lokalne izbore? Dio je to tema emisije od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete pop rock sastav Drugi način.

Tijekom šezdesetak godina glazbeničkog djelovanja Boris Papandopulo ostvario je više tisuća dirigentskih nastupa, te skladao više od 400 djela. Mnoga je namijenio klaviru. U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušamo ih u izvedbi pijanista Dalibora Cikojevića koji niz godina izvodi i snima Papandopulova djela.U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno možete čuti priču Đurđice Stuhlreiter O jabukama i pokojem crvu.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Rijeci. U sklopu emisije su i snimljeni pozdravi pomorcima.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U emisiji Okrugli stol ponedjeljkom od 15:15 razgovaramo o europskom umjetničkom projektu Magic Carpets, koji se provodi u 15 europskih država, tako i u Hrvatskoj, s osnovnom idejom razmjene umjetnika i suradnje s lokalnom zajednicom na projektima suvremene umjetnosti.U emisiji govore umjetnica Karmen Krasić Kožul, kiparica Ida Blažičko, portugalska umjetnica Francisca Rocha Goncalves, direktorica Kaunas Biennala Neringa Kulig i voditeljica radionica na Jelsa Art Biennalu Marija Kamber.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Nakon što 1999. godine preživi automobilsku nesreću, Clairein život zauvijek se mijenja. Ona spašava Sama te zajedno kreću na put oko svijeta. Pisac Eugene "prati" ih na tom putu i piše priču o njima, budući da je otkriven način kako snimati snove. U sklopu retrospektive Wima Wendersa u 20:05 prikazujemo akcijski/ZF film Do kraja svijeta sa Williamom Hurtom i Solveig Dommartin u glavnim ulogama.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.