Osumnjičeni: Tennison

3./4. listopada na HRT – HTV 2 u 0:40 (12)

Napokon smo dočekali seriju čija se radnja odvija prije višestruko nagrađenoga globalnog hita Osumnjičeni (Prime Suspect, 1991. - 2006.) čijih smo svih sedam sezona gledali na programu Hrvatske radiotelevizije.

Ova vizualno veličanstvena drama u filmskom stilu vraća nas u London sedamdesetih kako bi prikazala početak karijere fantastične istražiteljice, detektivke Jane Tennison, koju je bila tumačila oskarovka Helen Mirren. Helen Mirren je za prve četiri sezone "Osumnjičenih" osvojila nagradu Emmy, za petu i šestu sezonu je nominirana, a u posljednjoj, sedmoj sezoni ponovno ju je osvojila.

Serija je, dakako, osvajala nagrade Emmy i u ostalim kategorijama, od najbolje serije, scenarija, režije itd. Sad upoznajemo Jane Tennison kao ambicioznu 22-godišnju policajku zaduženu za nadzor uvjetno puštenih zatvorenika koja se mora snaći u svijetu u kojem su šovinizam i zaobilaženje pravila sasvim normalni.

Janeina posvećenost poslu i intuitivnost postaju očiti čim je bace u istragu okrutnog ubojstva u kojem iz prve ruke doživljava razorne posljedice nasilnog zločina. Uronjeni u glazbu, modu i politiku koje su definirale njezin naraštaj, pratimo Jane Tennison koja se nameće u muškome svijetu, otkrivamo njezine složene ambicije i privatni život, koji su oblikovali jedan od najlegendarnijih ženskih televizijskih likova današnjice. Prema knjizi Lynde la Plante "Tennison" prilagodio je Glen Laker.

U 3. epizodi ekipa vodi utrku s vremenom dok lovi tajanstvenog "Oza". Bradfield ispituje Clifforda Bentleyja o njihovoj prošlosti. Jane je svjedokinja napada koji bi mogao ugroziti cijelu istragu.

U 4. epizodi Eddie Phillips se ponovno pojavljuje i istraga kreće u posve neočekivanom smjeru. Jeanein se odnos s Bradfieldom razvija, ali ona mora donijeti odluku koja će utjecati na njezinu cijelu karijeru.

U seriji glume Stefanie Martini (Jane Tennison), Sam Reid (Len Bradfield), Blake Harrison (Spencer Gibbs), Alun Armstrong (Clifford Bentley), Ruth Sheen (Renee Bentley), Jessica Gunning (Kath Morgan), Andrew Brooke (Sergeant Harris). Redatelj je David Caffrey.