Sajam taštine – pokušaj pristupanja engleskom visoku društvu

4. listopada na HRT – HTV 2 u 21:55 (12)

Ugledna književnica Gwyneth Hughes adaptirala je za male ekrane Sajam taštine (VANITY FAIR) Williama Makepeacea Thackeraya. Taj književni klasik, čija je radnja smještena u vrijeme napoleonskih ratova, govori o Becky koja se pokušava izvući iz siromaštva i stupiti u englesko visoko društvo.


U toj priči o "podlosti, zločinu, lakoumnosti, ljubovanju, odbacivanju, smijehu, varanju, rasprama i plesu" pratimo Becky skroz do dvora kralja Đure IV. i bitke kod Waterlooa, pri čemu ona slama srca i gubi imutke.1. epizoda
U svijetu u kojem svi čeznu za nečim što se ne isplati imati, nitko nije toliko motiviran da se popne u visoko društvo kao Becky Sharp. Siromašna učiteljica Becky postavi ravnateljici gđici Pinkerton ultimatum: ili će joj pošteno plaćati da predaje u Ženskoj školi ili će si ona pronaći službu negdje drugdje.

Gđica Pinkerton shvati da Becky blefira te je odluči prognati na selo gdje će raditi kao guvernanta. Dobronamjerna kći burzovnog mešetara Amelia Sedley sažali se nad sirotom napuštenom beskućnicom te je povede svojoj kući. Becky se brzo udomaći kod Sedleyevih, a za oko joj zapne Amelijin imućan, ali primitivan brat, Jos.

U seriji glume Olivia Cooke (Becky Sharpe), Claudia Jessie (Amelia Sedley), Tom Bateman (Rawdon Crawley), Johnny Flynn (William Dobbin), Charlie Rowe (George Osborne), Simon Russel Beale (g. John Sedley), Anthony Head (Lord Steyne), Martin Clunes (Sir Pitt Crawley), Frances de la Tour (ledi Matilda Crawley), Michael Palin (William Thackeray).

Scenarij potpisuje Gwyneth Hughes, a režiju James Strong. Producentica je Julia Stannard.