Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U emisiji Izaberi zdravlje od 8:05 predstavljamo samozatajnu struku koja daje ogroman doprinos u ovo zahtjevno vrijeme korona pandemije – naše kliničke  mikrobiologe. Osim o njihovu poslu doznat ćemo sve o postupku testiranja, pouzdanosti testova, učinkovitosti zaštitnih maski, ali i izazovima koji su pred tom strukom.Gosti su voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i voditeljica Referentnog mjesta za testiranje na SARS-CoV-2  prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, te voditelji službi za kliničku mikrobiologiju u Splitu doc. Vanja Kaliterna i u Osijeku prof. Domagoj Drenjančevića. Podsjetit ćemo i na važnost cijepljenja protiv gripe, a i obilježiti Dan srca. Urednica i voditeljica je Sandra Erak.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.O nekadašnjoj umjetnosti trgovanja poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30. Ni alati koji su se prodavali nisu bili samo alati, mnogi od njih bili su mala umjetnička djela.

Potkraj 2019. godine etnologinje dr. Valentina Gulin Zrnić i dr. Nevena Škrbić Alempijević objavile su knjigu Grad kao susret – kulturno-antropološku studiju četiriju zagrebačkih trgova u središtu grada. Od trenutka objavljivanja knjige do danas život javnih prostora našega glavnoga grada neočekivano se i duboko promijenio. S dolaskom pandemije i potresa teme o kojima govori ta knjiga aktualizirale su se na neočekivan način: iskustvo nedostajanja javnog života i susreta u javnim prostorima postalo je vrlo osobno nedostajanje za svakog pojedinca, stanovnika grada. Što nam to nedostaje? Kako to grad čini svakoga od nas? I što nam, u tom smislu, znače naši trgovi? Odgovor na ova pitanja tražimo u emisiji Poveznice od 13:10.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Antona Pavloviča Čehova Liberalna dušica.Ciklus Oda-birano od 18:15 iz prošlogodišnjeg užeg izbora za nagradu natjecanja Prix Italia donosi zanimljivu dokumentarno-glazbenu emisiju iz produkcije Irskog radija, koju je prevela i pripremila Karolina Rugle.
U terminu Priče za velike i male od 19:50 objavljujemo priču Tamare Bakran Srce-kuća.
U emisiji Uvijek Prvi-kultura od 20:15 govorimo o 16. ZagrebDoxu, odnosno o umjetničkoj predstavi Pa to je čarobno, kojom se najmlađe na zabavan i njima privlačan način želi poučiti odgovornom odvajanju plastike, papira i biootpada. Predstavljamo izložbu Anđele Zanki There is nothing inside u zagrebačkoj Galeriji Karas. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, industrijska dizajnerica Blaženka Kučinac, dobitnica najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna, Nagrade Hrvatskoga dizajnerskog društva za životno djelo.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Sa festivala 45. Samoborska glazbena jesen od 20 sati izravno donosimo koncert laureata natjecanja za mlade glazbenike "Ferdo Livadić". Uz proglašenje pobjednika ovogodišnjeg 17. međunarodnog natjecanja, svečanost upotpunjuje nastup prošlogodišnjeg apsolutnog pobjednika - izvrsnog Trija Eusebiusa, čiji su članovi Eva Šulić, Tonka Javorović i David Vuković. U svoj su program uvrstili skladbe doajena hrvatske suvremene glazbe koje su već uspješno svirali - "Zovu me Tryor" Dubravka Detonija i "Espressioni notturne" Petra Bergama, dok će program otvoriti praizvedbom upravo za njih napisanog djela "Za njih troje" još jednog uglednog hrvatskog skladatelja Silvia Foretića. Iz klasičnog repertoara klavirskih tria odabrali su Šostakovičev Klavirski trio broj 2 u e-molu.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Romantična drama Jules i Jim francuskog sineaste i jednoga od vodećih predstavnika novog vala Françoisa Truffauta rafinirano je umjetničko djelo bogate likovnosti i iznimnog redateljevog osjećaja za kadar, ritam i mizanscenu. Film je na rasporedu u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.