Životinjski pomladak (Prva godina života)

2. listopada na HRT – HTV 2 u 20:05

Grabežljivci, suparnici, promjenjiv okoliš i borba za hranu i status. Sve to prvih dvanaest mjeseci čini najtežim dijelom opstanka mlade životinje. Dokumentarna serija prati dramatičan život šest mladunaca dok odrastaju i doživljavaju prvu godinu u divljini. Čudesno ponašanje. Emotivne priče. Znanstvena otkrića.

Serija iz blizine promatra mladunčad, čopore i klanove, pa baca novo svjetlo na njihov svijet i na to kako globalne promjene kroje kušnje s kojima se suočavaju. Bilo da je to u šumama Šri Lanke ili u kenijskoj savani, sve se životinje moraju prilagoditi svome okolišu. Mladunče planinskog gorile probija se kroz šumski labirint. Mladi slon uči kako razlikovati prijatelje od neprijatelja. A leglo mladunčadi sjeverne lisice žuri se u samostalnost prije nego što navali oštra zima.

2. epizoda
Naši mladunci mogu se sami kretati nakon što navrše tri mjeseca, ali to znači da su sad utjecaj okoliša i napori da pronađu hranu mnogo teže podnošljivi. U Kaliforniji tromjesečno mladunče morske vidre mora naučiti što se može jesti u ovome svijetu ljudi. U Šri Lanki sedmomjesečnog makakija majka tjera da očvrsne kako ne bi izgubio korak. A u Keniji petomjesečni slon ima ograničeno vrijeme tijekom kojega se može upoznati i povezati s novim obiteljima kako bi preživio u ovom sve opasnijem svijetu. Mladunci sve brže razvijaju svoje sposobnosti, ali svaki je dan novi izazov njihovu uspjehu.

James Hemming redatelj je dokumentarne serije ANIMAL BABIES - FIRST YEAR ON EARTH.

Produkcija:  BBC Studios Natural History Unit za BBC i PBS Natural History