Svijet klasike: Pijanisti

1. listopada na HRT - HTV 3 u 21:25

Kad je o klasici riječ, ona najbolje zvuči u dvorani Lisinski, ne samo zbog svojih neupitnih akustičkih osobina, već i iz razloga što ovdje doista gostuje probrano društvo najboljih svjetskih umjetnika.


U trenutku dok dvorana još uvijek nije otvorena za javnost jer još traje njezina obnova od potresa, prvu emisiju u sezoni posvećujemo pijanistima koji su u njoj obilježili prošlu, 2019. godinu.

Krećemo od kraja - od gostovanja jednog od najvećih, Rusa Jevgenija Kissina kojemu je to bio treći posjet Zagrebu i za njegov se koncert u Lisinskom tražila karta više. Prigoda je to da naglasimo kako i mi imamo "konje za trku", i to dvojicu veličanstvenih. To su mladi pijanisti velikih međunarodnih karijera, Ivan Krpan i Aljoša Jurinić, koji su u istoj dvorani nastupili uz orkestre u samo nekoliko dana razlike u svibnju 2019.

Dok je Krpan nastupio kao solist Belgijskog nacionalnog orkestra pod vodstvom njegova šef-dirigenta, američkog maestra Hugha Wolffa, Jurinić je općeomiljeni Koncert Petra Iljiča Čajkovskog zasvirao uz Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Talijana Tita Ceccherinija.

Urednica emisije je Jana Haluza, a redateljica Liliana Petrlić-Blažić.


Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja.