Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Zašto komentatori ocjenjuju da je vrlo kaotično i na niskoj demokratskoj razini protekla prva predizborna predsjednička tv debata između američkog predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog protukandidata Joea Bidena? Što su ključni uzroci i pozadina obnovljenih ratnih okršaja na južnom Kavkazu između Azerbajdžana i Armenije u zamrznutom konfliktu oko osporavane odmetnute regije Gorskog Karabaha? Kako, uz nove kontroverze oko izlaska Ujedinjene Kraljevine iz europskoga bloka, politički analitičari i stručnjaci vide posljedice na budućnost odnosa Europske unije i Velike Britanije, ako dođe do Brexita bez sporazuma? A što su glavni problemi razvoja i budućnosti Nigerije čut ćete u reportaži iz te velike afričke države bogate naftom. Sve to poslušajte u vanjskopolitičkoj emisiji Viza urednika i voditelja Dražena Korde, a koja počinje u 8:05.304 žene dosad nisu bile same kad su išle na kemoterapiju zahvaljujući programu Nisi sama, ideš s nama. Punih 30 mjeseci svakoga dana taksijem na terapiju u organizaciji udruge Nismo same odlazi pet do dvadeset žena. Žene koje trebaju prijevoz kad idu na kemoterapiju podršku nemaju iz različitih razloga, neke ne žele nikoga opterećivati ili im svi u kući rade, a neke nemaju obitelj, ili u obitelji taje svoju bolest ili su ih partneri ostavili. U trenutku prijevoza taksist koji vozi postaje njihova obitelj. O tome razgovaramo u Istima i različitima od 9:30.

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 razgovaramo s predsjednicom Hrvatske komore arhitekata Rajkom Bunjevac koja će se osvrnuti na rad te institucije, ali i na nedavno donesen Zakon o obnovi zgrada nakon potresa. Iz Zadra donosimo priču o Zanemarenim prostorima... dvojnosti.Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Putovima Frankopana vodimo vas u Bribir.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas u Lepoglavu gdje je jučer završio 24. međunarodni festival čipke. Lepoglavska je čipka najprepoznatljiviji simbol toga grada, a 2009. godine uvrštena na i UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.Došla je s istoka, najvjerojatnije s poluotoka Krima. U Europu, točnije Siciliju, morem su je donijeli mornari i putnici s 12 lađa koje su u listopadu 1347. pristale u Messini. Kopnom je u jesen te 1347. stigla u Konstantinopol, glavni grad Bizanta. Od tuda raširila se po Europi, Bliskom i Srednjem istoku i sjevernoj Africi. Riječ je o pošasti koja je najvjerojatnije ubila možda četvrtinu europskog stanovništva - nazvali su je kasnije Crna smrt. O toj pošasti bit će riječi u Povijesti četvrtkom od 13:10.


Foto: Dario Njavro za HRT

Gitarist Doug MacLeod svira fingerstyle tehnikom. Istovremena pratnja, melodija i solo dionice u njegovim prstima zvuče vrlo jednostavno. Izvodi autorske pjesme inspirirane vlastitim iskustvom. Izbor pjesama s albuma "Whose Truth, Whose Lies", autorski je odabrao Tomislav Goluban za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

Razlika između osobne i društvene kršćanske etike te mogu li vjerske zajednice više učiniti na razvoju svijesti društvene etike, kako očuvati spomen na stradale u holokaustu te kako ostvariti ekumensko približavanje zajednicom sviješću o stvorenom , teme su o kojima razgovaramo u Religijskom  forumu od 18:05.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo mađarsku bajku Mudri Luka.


Zajednička emisija Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo donosi: u Hrvatsku dolazi američki državni tajnik Mike Pompeo. Hoće li biti govora o ukidanju američkih viza za hrvatske državljane i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja? U Zagrebu predstavljen Zbornik radova Hrvatska izvan domovine 3 s trećeg iseljeničkog kongresa održanog u Osijeku. Hrvat iz Arizone Michael Palaich jedan je od dobitnika nagrade za najbolju knjigu o domovinskome ratu koju danas u Zagrebu dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.Sreća nas neće spasiti od klimatskih promjena, ali znanost i mi sami možemo utjecati na njih. U povodu osnutka prvog Centra za klimatska istraživanja u Hrvatskoj, o tome sutra u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 govori prof. dr. Ivana Herceg Bulić. Osvrćemo se i na najnovija otkrića na tijelima Sunčevog sustava i otkrivamo planove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čije preseljenje u muzejsku čuvaonicu je upravo u tijeku.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Homo sapiens od 12:35 gošća je glumica koju gledamo u mnogim hrvatskim serijama i predstavama, ravnateljica uspješnog privatnog kazališta Moruzgva - Ecija Ojdanić.


Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati snimku koncerta mladog i uspješnog hrvatskog pijanista Ivana Krpana kojega smo snimili ovoga ljeta na Sedmom "Piano Loop festivalu" u Splitu u Dioklecijanovim podrumima.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.