Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U današnjoj Katapulturi od 9:05 provest ćemo vas kroz program ovogodišnjeg ZagrebDoxa te predstaviti jesensku izložbenu jesen u zagrebačkoj Modernoj galeriji.Od 9:30 možete pratiti izravni prijenos konferencije Dijalog o proširenju Europske unije. Moderatorica je Jasmina Popović.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Muzejska savjetnica Marina Bagarić, voditeljica Zbirke keramike i Zbirke arhitekture u Muzeju za umjetnost i obrt, za današnju je Minijaturu za radoznale od 12:23 odabrala porculanski pladanj iz glasovite Bečke manufakture porculana.

Sreća nas neće spasiti od klimatskih promjena, ali znanost i mi sami možemo utjecati na njih. U povodu osnutka prvog Centra za klimatska istraživanja u Hrvatskoj, o tome u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 govori prof. dr. Ivana Herceg Bulić. Osvrćemo se i na najnovija otkrića na tijelima Sunčevog sustava i otkrivamo planove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čije preseljenje u muzejsku čuvaonicu je upravo u tijeku.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 govorimo o Međunarodnom danu svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji je ove godine po prvi put obilježen 29. rujna. Uz ovu važnu temu govorimo i o zdravoj egzotičnoj biljci Powpow sjeverno američkih indijanaca koja se pod imenom  indijanska banana od nedavno uzgaja i u Hrvatskoj.

U Mudricama od 13:45, emisiji za najmlađe, upoznajemo prirodu. Naučit ćemo kako posaditi jabuku, nahraniti zeca i kako se u prirodi treba ponašati.Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete novi album ZEROS engleskoga glazbenika Declana McKenne.

U emisiji Trag vjere od 18:05 donosimo: svečano je proslavljen jubilej 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima: ekskluzivno donosimo izjavu državnog tajnika Svete Stolice koju je za Hrvatski radio dao tim povodom, kad je služio i misu u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. U Splitu je na blagdan svetog Jeronima otvorena nova Riznica splitske katedrale. Papa Franjo je u povodu iste obljetnice izdao novo apostolsko pismo, a sutra, uoči blagdana svetog Franje Sveti Otac će u Asizu potpisati svoju novu, treću po redu encikliku s naslovom Svi smo braća. Čut ćemo kako je provedeno Vrijeme stvorenoga koje je u kršćanskim crkvama trajalo proteklih mjesec dana. Najavit ćemo Vojno hodočašće u Mariju Bistricu, čut ćemo poruku dubrovačkog biskupa Mate Uzinića za Međunarodni dan starijih osoba, a predstavit ćemo i projekt TrAZILica Isusovačke službe za izbjeglice.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno možete čuti priču Nade Mihoković Kumrić Halo, Zemljani!U večerašnjoj Metafori od 20:15 predstavljamo antologiju hrvatske poezije Svjetlaci što ju je priredio Tonko Maroević. Uz poeziju slušamo i domaću kantautorsku glazbu, a u nastavku čitamo prijevode s njemačkog i francuskog jezika te slušamo glazbenu međuigru francuskih šansona i nekih klasika rock glazbe. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Sunčani sat od 14 sati realizira se iz Grožnjana. Smješten je iznad doline rijeke Mirne na brežuljku, a srednjovjekovna urbana cjelina ostala je uglavnom netaknuta do danas. Ona je prirodna osnovica za intenzivan i zanimljiv život koji Grožnjan danas živi.

Od 18 sati možete slušati prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Lokomotiva –Istra.Od 20 sati poslušajte glazbeno-dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U prilogu Nezaboravni koncerti čut ćemo koncert pijanistice i pjevačice Diane Krall održan u Olimpiji u Parizu 29. studenog 2001. godine.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati prijenos koncerta u sklopu 45. Samoborskih glazbenih jeseni iz župne crkve sv. Anastazije. Na programu su Klavirski trio u D-duru, i Septet u Es-duru, Ludwiga van Beethovena. Solisti su Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violina; Aleksandar Milošev, viola; Monika Leskovar, violončelo; Ivan Nestić, kontrabas: Martina Filjak, klavir; Mihael Paar, klarinet; Žarko Perišić, fagot i Bánk Harkay, rog.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)
Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.