Životinjski pomladak (Prva godina života)

16. listopada na HRT – HTV 2 u 20:05

Grabežljivci, suparnici, promjenjiv okoliš i borba za hranu i status. Sve to prvih dvanaest mjeseci čini najtežim dijelom opstanka mlade životinje. Dokumentarna serija prati dramatičan život šest mladunaca dok odrastaju i doživljavaju prvu godinu u divljini. Čudesno ponašanje. Emotivne priče. Znanstvena otkrića.

Serija iz blizine promatra mladunčad, čopore i klanove, pa baca novo svjetlo na njihov svijet i na to kako globalne promjene kroje kušnje s kojima se suočavaju. Bilo da je to u šumama Šri Lanke ili u kenijskoj savani, sve se životinje moraju prilagoditi svome okolišu. Mladunče planinskog gorile probija se kroz šumski labirint. Mladi slon uči kako razlikovati prijatelje od neprijatelja. A leglo mladunčadi sjeverne lisice žuri se u samostalnost prije nego što navali oštra zima.

U 3. epizodi šest mladunaca primiče se prvom rođendanu i sad se moraju suočiti s najtežim kušnjama svoga života. Jedan od naših najbližih rođaka, dijete planinskoga gorile, mora steći koordinaciju koja će mu omogućiti da se slobodno šeće ovim djelićem šume. Na Islandu je sjeverna lisica odbacila mladunče, pa ono mora naučiti gdje pronaći hranu. A u Keniji blizanke pjegave hijene moraju pokrivati teritorij koji dijele sa svojim najvećim neprijateljem - lavom. Bilo da prekidaju odnose ili ih uspostavljaju, svi se ovi mladunci moraju naučiti kako ostati zdravi i na sigurnome.

James Hemming redatelj je dokumentarne serije ANIMAL BABIES - FIRST YEAR ON EARTH.

Produkcija:  BBC Studios Natural History Unit za BBC i PBS Natural History