Prkos – ratna drama

12. listopada na HRT – HTV 2 u 21 sat (15)

Nakon velikih pokolja Židova tijekom 1941. godine u istočnoj Europi, osobito u Poljskoj i Bjelorusiji, među poljskim Židovima sazrijeva svijest o potrebi spašavanja svog naroda i organiziranja konkretnijeg otpora nacistima. Nakon što su im ubijeni roditelji, braća Tuvia, Zus i Asael Bielski odluče sa što više sumještana sklonište pronaći u dubokoj šumi Naliboki. Nakon što im se pridruži velik broj izbjeglih Židova, naselje braće Bielski počet će se pretvarati u pravu zajednicu.

Pod vodstvom odlučnog Tuvie i čvrstog Zusa muškarci iz naselja ubrzo počnu izvoditi i manje gerilske akcije s primarnim ciljem nabavljanja hrane. A kad ubrzo uslijede njihovi napadi na nacističke postrojbe, uslijedit će odmazda njemačke vojske zbog čega će se u opasnosti naći žene i djeca.

Godine 2009. nominirana za Oscara u kategoriji najbolje izvorne glazbe, za koju je James Newton Howard nominiran i za Zlatni globus, atraktivna i uzbudljiva ratna drama oskarovca Edwarda Zwicka uspjela je adaptacija na istinitim događajima temeljene knjige "Defiance: The Bielski Partisans" cijenjene stručnjakinje za holokaust Nechame Tec.

Film za koji scenarij uz Zwicka potpisuje Clayton Frohman sigurno je i nadahnuto režirano ostvarenje, efektno profiliranih likova i njihovih odnosa, dojmljive atmosferične fotografije dvaput za Oscara nominiranog Eduarda Serre, dinamično režiranih akcijskih sekvenci i vrlo raspoložene glume.

U američkoj ratnoj drami DEFIANCE iz 2008. godine glume Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Mark Feuerstein, Allan Corduner, Jodhi May, Mia Wasikowska, Sam Spruell, Alexa Davalos, Kate Fahy, Tomas Arana, Iddo Goldberg, Iben Hjejle, Martin Hancock, Jonjo O´Neill.