Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Programom da se ne zaboravi u Dubrovniku je obilježena 20 obljetnica početka napada na grad. Grad je tada branilo 750 slabo naoružanih branitelja i već u prvom tjednu listopada 100 je ljudi bilo ranjeno, a 27 poginulo. Opća vojna slabost i nepripremljenost Republike Hrvatske za nametnuti rat, te izostanak očekivane političke i vojne pomoći međunarodne zajednice, utjecali su na kašnjenje i nedostatno provođenje potrebnih priprema za uspješnu obranu i na dubrovačkom području. U emisiji Prva crta od 9:30 govorimo o početku Domovinskog rata na dubrovačkom području.U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 donosimo priču o premijeri u osječkom HNK-u farsi Trenk iliti divlji baron slavnog trolista Senker, Mujčić, Škrabe, a s kojom je popularna osječka glumica Anita Schmidt proslavila 40 godina rada. Nakon takozvane muške predstave o barunu koji je navodno preživio 102 dvoboja umirat ćemo ženski u predstavi Umri ženski prema tekstu Marine Vujčić u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a splitski HNK očekuje bijeg od epidemije besmisla kako je kritika prije 15 godina opisala predstavu Francuzica glumca Ilije Zovka.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

O jednoj staroj vještini, o umjetničkom oku koje primjećuje drugima nevidljivo, o novoj estetici koja se kuje iz pradavnih oblika, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.U današnjim Poveznicama od 13:10 šećemo od Zrinjevca do Europskog trga s etnologinjama dr. Valentinom Gulin Zrnić i dr. Nevenom Šrbić Alempijević, autoricama knjige Grad kao susret - etnografije zagrebačkih trgova. U ovom drugom nastavku naše etnografske šetnje centrom Zagreba razgovarat ćemo o prošlosti trgova i tome kako se mijenjaju, o španciranju nekad i o eventifikaciji danas, o privatiziranju javnih prostora, o tome kako se oblikuje jedan trg u nastajanju i kako je pandemija promijenila način na koji koristimo javne prostore.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme Pere Gotovca.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Miroslava Pendelja Proročica. Rudi je liječnik i pomalo lakovjeran, a Vanda proročica koja nije osobito lukava, ali joj polazi za rukom u talogu kave pronaći listiće od pravoga zlata.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo dokumentarac Priča o Salonu Očić koji je na nedavno održanom natjecanju Prix Italia uvršten u uži izbor za nagradu, te je također nominiran za nagradu natjecanja Prix Europa. Priča o Salonu Očić zvučna je bilješka uz jedno od glazbenih zbivanja koja se više od 25 godina održavaju u domu ugledne zagrebačke obitelji na Lašćini uz izravne prijenose na Trećem programu Hrvatskog radija, otkrivajući kako su koncerti počeli, čime se bavi društvo Franjo Dugan te atmosfere prije i poslije koncerta u prostoru negdašnje gospodarske zgrade.


Foto: Dario Njavro za HRT

Film na različite načine dominira emisijom Uvijek Prvi - kultura od 20:15. Ističemo zanimljivu večer s prvom damom hrvatske zabavne glazbe, Gabi Novak koja je posuđivala glas animiranim likovima jer je karijeru počela u Zagreb filmu, kao crtačica i scenograf (MSU, Zagreb) te govorimo o recentnim domaćim filmskim naslovima na međunarodnim festivalima u Varšavi i Ottawi. U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, filmski kritičar Mario Kozina, voditelj programa zagrebačke Kinoteke. Također, najavljujemo monografsku izložbu akademika Zlatka Kesera (Klovićevi dvori, Zagreb).

Večeras u terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Irene Ivetić Ponovno upoznavanje.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19 sati u emisiji Vrijeme je za jazz predstavit ćemo albume dvojice poznatih jazz gitarista Johna Scofielda i Wolfganga Muthspiela, a u emisiji Poslije zvuka od 22:30 objavit ćemo novi ulomak iz knjige britansko-američkog neurologa Olivera Sacksa Muzikofilija-priče o glazbi i mozgu u kojoj istražuje odnos čovjeka i glazbe.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.