A Porina dobiva...Dino Dvornik

11. listopada na HRT - HTV 1 u 20:10

Pred nama je dugoočekivani dokumentarni film o legendarnom i, za mnoge, nikad prežaljenom Dini Dvorniku.


Već na spomen njegova imena osjeća se praznina koja je nastala preranim odlaskom. Dokumentarni film scenarista i redatelja Tonija Volarića podsjetit će nas na razigranog i uvijek nasmijanog hrvatskog kralja funka, čije se pjesme i danas često čuju na radijskim postajama.

Bio je poseban, drukčiji, glazbenik ispred svog vremena, nepredvidljiv, jedan od najboljih ritmičara koje je Hrvatska ikada imala. Dino je upornošću i radom, iako u počecima možda i neshvaćen, sebi izborio mjesto u povijesti hrvatske glazbe.

Film izjavama njegovih kolega, obitelji i prijatelja progovara o tome kakav je Dino uistinu bio, koliko emotivan, iskren i duboko uronjen u glazbu. Njegova ideja glazbenog hita bilo je pronalaženje dobrog ritma, sve drugo će, tvrdio je,
doći samo po sebi. Prvi će put javnost saznati da je Dino na neki način znao da radi zadnji album i rekao supruzi da stvara samo zbog nje i kćeri Elle.

Prvi autorizirani dokumentarni film o Dini Dvorniku govori i do sada nepoznate pojedinosti o nastanku pojedinih bezvremenskih hitova, Dini kao ocu i suprugu, te, naravno, pronalazi mjesto na kojem je danas njegov posthumno dodijeljen kipić Porina za životno djelo.

Snimatelji filma su Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, producent Davor Drezga, a urednica Lejdi Oreb.

Produkcija:  Unison Pro d.o.o.


Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja moći ćete ga pronaći i u videoteci spomenute platforme. U njoj se već nalaze oni o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Oliveru Dragojeviću i Ivi Robiću.