Maroko: Pogled odozgo

16. listopada na HRT – HTV 1 u 15:05

Od snježnih vrhunaca planine Atlas do prometnih ulica Casablance i Marakeša, dvodijelni dokumentarni film o Marokui poziva vas u veliku pustolovinu.


To je putovanje u režiji Yanna Arthus-Bertranda i uz naraciju Alija Baddoua, kroz uspomene i otkrića, kroz vrijeme i povijest, gdje će vas iznenaditi i zadiviti krajolici koje ste smatrali poznatima. Otkrijte ovu čudesnu zemlju iz novoga kuta, dok se pruža pred vama gledana s neba, puna emocija i čuda.

Ali Baddou, frankofoni Marokanac, kreće se vlastitim tragovima, istražujući svoju kulturnu baštinu, vraćajući se k blistavim civilizacijama koje su oblikovale Rabat, Tandžer i Marakeš. Između Feza i Meknesa priziva sjećanja iz djetinjstva na tijesne ulice Medine, na kojima je odrastao.

Prikazi iz ptičje perspektive koje pruža Yann Arthus-Bertrand otkrivaju tisuću i jedan nadahnjujući pogled, gdje svako područje, svaka vidljiva točka, svaki krajolik ne samo da pripovijedaju povijest Maroka, nego i evociraju bezbroj priča iz te mnogostrane zemlje. To je priča o ratarima koji poput kipara oblikuju izgled krajolika, održavajući zemlju.

Priča koja zrači iz jarko plavih zidova Šefšauena i narančastih pješčanih dina Merzuge. Zemlja u kojoj se legende stapaju s modernizmom. Od ruševina Volubilisa do sjajne solarne elektrane Nur, Maroko grabi naprijed, odazivajući se na izazove obnovljivih izvora energije i prihvaćajući mogućnost gospodarskog razvoja koji oni uključuju.

Dokumentarni film MOROCCO FROM ABOVE odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija:  Hope Production i Calt Production