Klapa Sinj "25. Godina pjesme"

12. listopada na HRT - HTV3 u 18:45

Klapa Sinj "25. Godina pjesme" - V. Lisinski, 04.10.2007., snimka koncerta
  

Tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom s juga Hrvatske koja je od 2012. uvrštena na popis nematerijalne svjetske baštine jest klapsko pjevanje. Izvrsna predstavnica tog pjevanja je klapa Sinj koja neprekidno djeluje od 1982. čuvajući i njegujući izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu te ju promovira u Domovini i diljem svijeta.

Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te začudna stvaralačka darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove skladbe. Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima.

Svojim dugogodišnjim djelovanjem izdigla se do toga da je postala treća znamenitost grada Sinja, iza Gospe Sinjske i Sinjske alke. Godinu nakon što je pokrenut veliki projekt "Ne damo te, pismo naša" kao golem prilog prepoznavanju stvarne vrijednosti hrvatske glazbe održan je i svečani koncert povodom proslave 25. godina osnivanja klape Sinj, čiju vam snimku donosimo.

Pripremila urednica: Lejdi Oreb