Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U kulturnom magazinu Katapultura od 9:05 govorimo o međunarodnom festivalu dokumentarnog filma - Zagrebdoxu. Osvrćemo se i na tribinu Žedni grad koju su organizirali Goethe institut i platforma 1postozagrad sa svrhom vraćanja pitke vode u Manduševac. Razgovaramo i s autoron knjige Zamisli život - Novi val prva generacija Dušanom Vesićem. Otkrivamo i što čuva nova čuvaonica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Novom Petruševcu.Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice, Helena Kušenić, govori nam o jednoj od najpoznatijih slika velikana naivne umjetnosti, Ivana Generalića.

Tri fantastična otkrića okrunjena ovogodišnjim Nobelovim nagradama tema su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. O genetskim škarama, alatu koji omogućuje intervencije u genetski kod i već se koristi u nekim terapijama tumora govori Marta Popović. Adrijana Vince objasnit će kako je otkriven virus hepatitisa c, a Ante Radonić kako su predviđene i otkrivene crne rupe.    Klimatske promjene tema su današnje emisije Slušaj kako zemlja diše od 13:10. O tome koliko je situacija doista alarmantna, o klimi koja postaje sve toplija, ekstremnija i teže predvidljiva govore klimatolog, dr.sc. Ivan Guettler i Robert Kakarigi, stručnjak s područja zaštite okoliša, ekotehnologije i održivog razvoja.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete posljednje studijsko izdanje SUCH A PRETTY FORKS IN THE ROAD kanadsko-američke glazbenice Alanis Morissette


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 govorimo o novoj enciklici pape Franje Fratelli tutti – o bratstvu i socijalnom prijateljstvu. Donosimo detaljno izvješće s predstavljanja enciklike u Vatikanu. Anđela Jeličić Krajcar o enciklici razgovora s prof. Andreom Riccardijem, utemeljiteljem zajednice sv. Egidija i kardinalom Michaelom Czernyem iz Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj. Kakvi su domaći odjeci na novu encikliku? 

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pričamo priču Roberta Međurečana Crvenkapica iz moje ulice.U večerašnjoj Metafori od 20:15 počinjemo sjećanjem na preminule velikane pop kulture, pola stoljeća je prošlo od smrti Jimyja Hendrixa, Janis Joplin i Jima Morrisona, njima u čast čitamo poeziju toga vremena, bitnike i domaće pjesnike koji se na njih referiraju. U nastavku vodimo dijalog s ljubavlju, čitamo pjesme stradanja, zanosa i žudnje.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati poslušajte glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U prilogu Nezaboravni koncerti čut ćemo koncert Franka Sinatre uz orkestar Counta Basiea održan u rujnu 1966. u Sands hotelu u Las Vegasu.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 11 sati u svojem uobičajenom talk-show formatu Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ugošćuju skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka, peterostrukog laureata nagrade "Slavenski" koji je tu nagradu primio prošloga tjedna u sklopu Muzičkog memorijala u Čakovcu. U emisiji EBU Etno od 23 sata predstavljamo vam dio koncerta nekoliko finskih skupina i glazbenika s koncerta "Arktička vatra" kojom je otvoren festival "Womex" u listopadu 2019. u finskom gradu Tampereu.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.