Ja, Tonya - sportska crna komedija

17. listopada na HRT – HTV 1 u 22:20 (15)

Film prati život klizačice u umjetničkom klizanju Tonyje Harding i njezinu umiješanost u napad na njezinu suparnicu Nancy Kerrigan 1994. godine.


Djelomično temeljen na stvarnim događajima, film prikazuje T. Harding kao žrtvu pa time dovodi u sumnju navode o njezinoj umiješanosti u zločin, kao i kritike nekih njezinih postupaka.

U američko-britansko-katarskoj sportskoj crnoj komediji I, TONYA iz 2017. godine glume Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Caitlin Carver, Paul Walter Hauser.

Na 90. dodjeli nagrade Oscar A. Janney osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, dok je film dobio i dvije nominacije, za najbolju glumicu te najbolju montažu. Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u tri kategorije, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.

Na 71. dodjeli nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti nominiran je u pet kategorija, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.

Scenarist je Steven Rogers, a redatelj Craig Gillespie.