Romano Bolković - 1 na 1: Zoran Milanović

14. listopada na HRT – HTV 1 u 20:10 - talk show

Ove srijede gost emisije "1 na 1" je peti predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

S predsjednikom RH Milanovićem razgovaramo o tome s kojom je nakanom otvorena afera JANAF, muči li predsjednika išta osobno u aferi JANAF, čemu spor s Puhovskim kad je Puhovski kazao da je Milanović formalno u krivu no realno u pravu, o tome zašto je nazvao Šeksa kodnim imenima ako je ideja lustracija toksična ideja hrvatskog društva kako sam kaže, odakle ovaj niski retorički stil javnog govora i kompromitiranje sugovornika?

Što se u stvari želi istjerati tvrdnjom da je predsjednik Vlade Plenković morao znati za izvide, je li razumno sastajati se s načelnikom GS OS u Klubu u Slovenskoj, u čemu se sastoji licemjerje političke i javne scene i njena dvostruka mjerila, o seksizmu i napadu na novinare i medije, o aktivnoj ulozi Hrvatske u rješavanju problema Hrvata u BiH, o Peđi Grbinu, Bernardiću i SDP-u te o tome koji je smisao socijaldemokracije danas.

Zašto Predsjednik ili član Ureda Predsjenika nije član Povjerenstva za nabavu borbenih aviona, o razvoju OS RH, o tome kakvu viziju EU zastupa Milanović, te o novoj političkoj i društvenoj retorici vezanoj uz Domovinski rat i noviju prošlost.


Zoran Milanović rođen je u Zagrebu 30. listopada 1966. gdje je završio osnovnu i srednju školu (Centar za upravu i pravosuđe). Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu kao izvrstan student i dobitnik rektorove nagrade. Nakon studija Milanović se zaposlio kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova. Kao pripadnik OESS-a 1994. odlazi u mirovnu misiju u Azerbejdžan, a 1996. imenovan je savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.

Krajem 1999. vraća se u Zagreb i učlanjuje u SDP. Nakon što je ta stranka izgubila parlamentarne izbore, Milanović 2004. stavlja na raspolaganje svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova te na poziv Ivice Račana dolazi u stranačku središnjicu gdje postaje član novoosnovanog Izvršnog odbora stranke te međunarodni tajnik s posebnim zaduženjem održavanja kontakata s drugim političkim strankama. Početkom lipnja 2007. na 10. izvanrednoj izbornoj konvenciji stranke,, izabran je za predsjednika SDP-a.

Na parlamentarnim izborima u studenom 2007. HDZ ponovno osvaja vlast, a Milanović predvodi oporbu u četiri godine kao predsjednik SDP-a i kluba te stranke u Hrvatskom saboru. Godine 2011. odnosi pobjedu na parlamentarnim izborima i postaje predsjednik desete Vlade RH. Tijekom njegovog mandata Hrvatska je 2013. postala članicom Europske unije. Nakon parlamentarnih izbora 2015. godine otišao je s mjesta premijera, a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine otišao je i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvetio privatnom konzultantskom poslu.

Nakon povratka u politiku 2019. godine kandidirao se i pobijedio na predsjedničkim izborima te 2020. godine postaje peti hrvatski predsjednik.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.