Sjeverna Amerika sa Simonom Reeveom

17. listopada na HRT – HTV 2 u 22:15

Pisac i pustolov Simon Reeve kreće na još jedno epsko putovanje, i to Sjevernom Amerikom.


Otkrit će golemi kontinent raznovrsnih krajolika, s ledenjacima, pustinjama i džunglama, na kojem se prožimaju silno bogatstvo, teško siromaštvo, političke podjele i dramatične sudbine. Simon upija veličanstvenu ljepotu Stjenjaka i planinskih šuma na Zapadnoj obali.

U Montani upoznaje kauboje suočene s nesigurnom budućnošću, a u Gvatemali ljude koji migriraju na sjever u potrazi za boljim životom. Pržeći se pod meksičkim suncem i drhteći na arktičkoj hladnoći, Simon će opipati puls tog uistinu fascinantnog kontinenta.

U pripremi je i serija Južna Amerika sa Simonom Reeveom.

1. epizoda

Simon Reeve kreće na najambicioznije putovanje dosad. Uzdužno će proputovati oba američka kontinenta, od sjevera prema jugu. Na prvu etapu tog epskog putovanja krenut će od prelijepih ledenih krajolika na Aljasci. Odatle će prijeći u Kanadu te se preko Vancouvera spustiti do granice s SAD-om.

Sletjevši na veliki ledenjak u Nacionalnom parku Denali, Simon će iz prve ruke vidjeti drastične posljedice klimatskih promjena na sjever planeta. Led se povlači alarmantno velikom brzinom. Prateći indijanske lovce na sobove, Simon će čuti što misle o planu predsjednika Trumpa da otvori Arktički rezervat prirode za eksploataciju nafte.

Kanada ima mnogo "zeleniju" reputaciju od svog moćnog susjeda. Više o tome Simon će saznati u Yukonu, uz bizarni koktel sa smrznutim nožnim prstom, u društvu čovjeka kojeg zovu "Špiljski čovjek Bill". Ali i Kanada ima svoje probleme.

U bogatom Vancouveru Simon će upoznati ljude koji spašavaju život ovisnicima o opioidima, žrtvama epidemije koja je odnijela tisuće života na cijelom sjevernoameričkom kontinentu.

Dokumentarnu seriju produkcije BBC-ja, NORTH AMERICA WITH SIMON REEVE, odabrala je Mira Vočinkić.