Najmirnije more toga ljeta - romantična drama

17. listopada na HRT – HTV 3 u 20:10

Mladić Shigeru je od rođenja gluhonijem, a radi kao čistač u gradskom komunalnom poduzeću. Kada jednog dana u kontejneru pronađe napuklu dasku za surfanje, njegov će se život iz temelja promijeniti.


On čvrsto odluči postati surfer, popravi pronađenu dasku i krene na lokalnu plažu kako bi prvi put osjetio valove. Iskrenu podršku će mu pružiti njegova, također gluhonijema, djevojka Takako. Shigeru i Takako, sretni zbog svoje nove razbibrige, postanu redoviti posjetitelji plaže na kojoj ih s podsmijehom dočekuju stari surferi. No mladić je u surfanju sve bolji te se odluči prijaviti za natjecanje. Međutim, daska na kojoj vježba je dotrajala, pa kad se naposljetku slomi, Shigeruu ne preostaje ništa drugo nego da nabavi novu.

Ova romantična drama treći je film u karijeri japanskog redatelja Takeshija Kitana, snimljen nakon izvrsnih reakcija na njegova dva prethodna ostvarenja, trilere Violent Cop i Boiling Point. I dok su ti filmovi u središtu radnje imali krvave sukobe između japanske policije i podzemlja, Najmirnije more toga ljeta je prava studija karaktera, sporog ritma i vrlo sugestivnog ozračja.

Kroz fabulu o gluhonijemom mladiću zaljubljenom u surfanje i more doslovce prosijavaju značajke zen-budizma. Izvrsna glazba redateljeva višegodišnjeg suradnika Joa Hisaishija uvelike je doprinijela uspješnom spajanju lirskih i dramskih elemenata u oblikovanju priče. Nju su na tragu ekspresionističke glume utjelovili debitanti Kuroudo Maki i Hiroko Oshima ostvarivši dvije iznimne uloge.

U japanskoj romantičnoj drami ANO NATSU, ICHIBAN SHIZUKANA UMI iz 1991. godine glume Kuroudo Maki, Hiroko Oshima, Sabu Kawahara, Nenzo Fujiwara, Susumu Terajima, Katsuya Koiso, Toshio Matsui.