Nesreća: Vlak smrti

19. listopada na HRT – HTV 1 u 20:10

Druga sezona dokumentarne serije Nesreća donosi šest novih slučajeva prometnih i drugih katastrofa na području Hrvatske.

Serija započinje epizodom o iskakanju nagibnog vlaka u Rudinama 2009., a slijede slučaj sudara školskog autobusa i vlaka u Pojatnom 1989., eksplozija minskih sredstava na plaži Vergarola u Puli 1946., avionska nesreća na Krku 1971. u kojoj je stradao hrvatski pjesnik Josip Pupačić, rudarske nesreće u Raši i Labinu 1940-ih koje su odnijele gotovo 300 života te požar u riječkom rodilištu 1975. u kojem su stradale 23 bebe. O slučajevima iz "prve ruke" govore svjedoci, istražitelji, žrtve i najbliži članovi obitelji, suci, odvjetnici, optuženici i drugi. Serija sadrži i asocijativne igrane dijelove.

1. epizoda Vlak smrti
Na pruzi Zagreb-Split dogodila se 2009. najveća željeznička nesreća novije hrvatske povijesti. Tada je nagibni vlak sa stotinjak putnika iskočio iz tračnica kod mjesta Rudine. Smrtno je stradalo šestero putnika, a deseci njih su ozlijeđeni. Vrlo brzo je za uzrok nesreće proglašeno pogrešno polijevanje protupožarnih sredstava, što je izazvalo skliskost tračnica, no prethodno su stručnjaci upozoravali da nagibni vlakovi nisu primjereni za tu prugu.

U epizodi svoja iskustva iznose žrtve, prvooptuženi Ivica Medak, stručnjak za kočnice Vatroslav Grubišić, koji je prije nesreće ukazivao na tu mogućnost, spasioci, liječnici, sudac, vještaci Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" i drugi. Uz arhivske snimke, epizoda sadrži i originalne snimke policijskih očevida i vještačenja.

Scenarist i redatelj je Arsen Oremović, direktori fotografije su Raul Brzić i Kristijan Burlović, dok glazbu potpisuje Toni Starešinić. Producentica je Maja Vukić.

Produkcija:  Izazov 365 za HRT


Pratite nas i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja epizodu ćete moći pronaći i u videoteci spomenute platforme, gdje se nalazi i prva sezona serije.