Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Kojih je šezdesetak grafika, iz zbirke njih više od 3 800, izabrano za presjek Zbirke akvarela, crteža i grafike 19. i 20. stoljeća zagrebačke Moderne galerije? Koji se to novi kiparski radovi, instalacije i objekti njemačkoga vizualnog umjetnika Fabiana Anselma Orascha izlažu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti? O tome govorimo u emisiji Kretanje točke u 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Minijaturi za radoznale od 12:23 nastavljamo s pričom o neandertalcima na prostoru Hrvatske i vodimo vas do Istre i špilje Šandalja I u kojoj je pronađena koštana breča.


Ovoga će se tjedna u 50-ak europskih zemalja obilježiti Dani Erasmusa. Kroz brojne radionice i prezentacije projekata, škole će pokazati kako je to biti dio velike obitelji programa Erasmus  plus i koliko se dobrih projekata može napraviti. Među školama koje sudjeluju u samom projektu je i zagrebačka Osnovna škola Grigora Viteza. Više o njima saznajte u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30.

U Oporbenom zarezu gostuje Dalija Orešković, zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom. Verbalni dvoboji s predsjednikom države Zoranom Milanovićem, dvojbe koje je u vrhu državne vlasti otvorila afera Janaf, gdje i kako cure informacije i kakav je utjecaj politike na neovisne institucije, zašto je važno saborsko istražno povjerenstvo i što sve oporba predlaže u borbi protiv korupcije, dio je tema emisije od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije.

Po vašem izboru od 16:05 za danas smo pripremili album Skači, pleši, viči dua Meritas.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo prvi dio djela Irene Matijašević Budućnost poznaje samo krilate. Suptilan poetski triptih različitih ženskih glasova (koji su, možda ipak, samo jedan glas) o ljubavi, tjeskobi, svakodnevici, pisanju. Istodobno senzitivna i inteligibilna poezija Irene Matijašević otvara neke male usnule radiofonske prostore koji u nama potiču užitak, nježnost i hrabrost.U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušat ćete djela dvojice hrvatskih skladatelja iz 19. stoljeća - Dragutina Turanyja i Ivana Padovca. Obojica su svojim skladateljskim opusima bitno pridonijeli razvoju i obogaćenju hrvatske glazbe 19. stoljeća, u vremenu kada se hrvatsko glazbotvorstvo još nesigurnim koracima približavalo svojim velikim europskim uzorima.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo armensku narodnu priču Lisica i rep.

U Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Dubrovniku. O kakvim se mjerama kriznog plana za pomorstvo i pomorce razgovaralo na ministarskoj konferenciji Vijeća Europske unije? Tragedije na moru potvrđuju, za smjene pomoraca, osim u sigurnim uvjetima lučkih sustava, ne smije biti alternativnih rješenja! Koje će se mjere pomoći u pandemiji primjenjivati u pomorskom sektoru na nacionalnoj razini? Propitujemo kako se s krizom nose mali brodari i naša mala brodogradilišta. Ima li lijeka izumiranju zaštićene periske na cijelom Mediteranu? Nacionalni park Mljet slavi svoju 60. obljetnicu, pa vas od idućeg vikenda pozivaju na tjedan otvorenih vrata. Telefon emisije je 0800 70 75, a urednica je Božica Đurđević.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U emisiji Okrugli stol ponedjeljkom od 15:15 govorimo o tome možemo li putem kulture i kulturnih sadržaja u društvena zbivanja uključiti društveno ranjive skupine? O tome govore dr. sc. Boris Beck, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Goran Galić, glavni urednik književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac", Jelena Gazivoda, izvršna urednica "Vijenca" i Luka Poslon, tajnik Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.