Novine – politički triler

16. listopada na HRT – HTV 1 u 20:10 (12)

Politički triler čija se radnja zbiva 1971. godine i temelji na stvarnim događajima. U središtu radnje su Katharine Graham, prvi ženski izdavač novina The Washington Post, i njezin ambiciozni glavni urednik Ben Bradlee.


Njih dvoje utrkuju se s novinama The New York Times u razotkrivanju zataškavanja vladinih tajni tijekom tri desetljeća. Radi se o ozloglašenim Pentagon Papers, tajnim dokumentima o dvadesetogodišnjem sudjelovanju američke vlade u vijetnamskom ratu (1961. - 1975.), a prije toga u Indokini pa sve do četrdesetih godina i kraja Drugoga svjetskog rata.

U američko-britanskom političkom trileru THE POST iz 2017. godine glume Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Carrie Coon, David Cross, Bruce Greenwood, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys.

Film redatelja Stevena Spielberga dobio je pozitivne kritike pogotovo za izvedbu Meryl Streep, Toma Hanksa i Boba Odenkirka, te reference i aluzije na predsjednike Richarda Nixona i Donalda Trumpa. "The Post" je nominiran u dvije kategorije za Oscara i njih šest za Zlatni globus.

Scenaristi uratka su Liz Hannah i Josh Singer.