Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 nudimo vam priču o Bobijevim danima smijeha u Histrionskom domu u Zagrebu. Saznat ćemo kako funkcionira  uspješna amaterska grupa Pax iz Samobora čijih se predstava ne bi posramilo ni profesionalno kazalište. Čut ćete i zašto je lutka ginjol biće iz pakla, a marioneta dolazi s neba i još mnogo toga o lutkarstvu kroz razgovor s Livijom Kroflin autoricom knjige Duša u stvari. 

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 govorimo o izgradnji šesterokrake karlovačke utvrde koja je u arhitektonskom smislu primjer idealnog renesansnoga grada. No, unatoč točno projektiranog središnjeg trga i ulica koje se poput polja na šahovskoj ploči sijeku pod pravi kutem, grad su Karlovac karakterizirala i vrata potpuno nepravilno postavljena u odnosu na bedem. Priču o Starim, Novim i Riječkim vratima grada Karlovca donosi nam Maja Raguž.Kako u Hrvatskoj žive dugotrajno nezaposleni, koje "strategije preživljavanja" koriste, kako naše društvo gleda na nezaposlenost i nezaposlene? U današnjim Poveznicama od 13:10 o tome razgovaramo s dr. Tihanom Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme skladatelja Pere Gotovca.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo drugi dio djela Irene Matijašević Budućnost poznaje samo krilate. Suptilan poetski triptih različitih ženskih glasova (koji su, možda ipak, samo jedan glas) o ljubavi, tjeskobi, svakodnevici, pisanju. Istodobno senzitivna i inteligibilna poezija Irene Matijašević otvara neke male usnule radiofonske prostore koji u nama potiču užitak, nježnost i hrabrost.


Foto: Dario Njavro za HRT

U ciklusu Oda-birano od 18:15 premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču posvećenu ove godine preminuloj slavnoj pjevačici Mirelli Freni koju je iz arhivskih razgovora i emisija BBC-ja osmislila i oblikovala Dina Puhovski.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Tamare Bakran Lokva.

U večernjem programu Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo festival Djevojke su čudne u Kutini, koji se bori protiv predrasuda i stereotipnog poimanja žena, a u Zagrebu izložbu Metaprojekcija, spoj psihologije i umjetnosti. Komentiramo nove projekte jednog od najproduktivnijih i najzaposlenijih hrvatskih filmskih i televizijskih redatelja, Dalibora Matanića. U Kulturnome kolokviju gostuje izv. prof. s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, dr. Ivana Herceg Bulić, voditeljica prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)Od 23 sata u terminu Ogledi i rasprave bit će objavljen ogled "Industrija 4.0 i hrvatsko gospodarstvo" autora prof. dr. Gojka Nikolića u kojem ističe važnost koncepta četvrte industrijske revolucije, kojim je obuhvaćena zamisao i rješenje modernizacije, i podsjeća kako o važnosti primjene toga koncepta u gospodarstvo govori i činjenica da je prošlogodišnji Svjetski gospodarski forum u Davosu bio usredotočen na sve što ona donosi.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.