Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Međunarodni je dan bijelog štapa. Mediji ga vole obilježiti poticajnim pričama o tome što sve slijepe osobe mogu i u čemu su uspješne usprkos oštećenju. Ali ono što bi doista pomoglo njihovoj uspješnosti i jednakosti u društvu je inkluzivni dodatak koji, iako je obećan, ni u idućoj godini nije u planu zakonodavnih aktivnosti. Kao ni Zakon o asistenciji. Resorni ministar je rekao kako se nada da će se ti zakoni eventualno naći u planu 2022. A onda već počinju predizborne aktivnost, i tako dalje i tako već 14 godina. O tome u emisiji Šesto čulo od 9:30.

U emisiji Iskustvo prostora od 10:05 donosimo priču o projektu rekonstrukcije hotela Sumratin u uvali Lapad oko koje traju prepucavanja na relaciji investitor – vlasnik – gradska uprava Dubrovnika. Pozivamo vas i u Oris Kuću arhitekture na izložbu SUNČANA STRANA MODERNIZMA koja se bavi turističkom arhitekturom u Hrvatskoj od 1962. – 1972. godine, ali i u galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva gdje traje izložba Proces modnog dizajnera i medijskog umjetnika Matije Čopa

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dan.U emisiji Put pod noge od 12:30 posjetili smo Tifološki muzej, prošetali stalnim postavom i doznali više o razvoju pisma za slijepe i slabovidne osobe, radu Vinka Beka, edukativnoj djelatnosti djelatnika muzeja kao i Konferenciji Kultura različitosti - podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju.

Po zanimanju je bio agronom, a postao je najsposobniji gerilski vođa koji je organizirao gerilski pokret u najmanjoj portugalskoj koloniji u Africi. Tko je on i kako mu je to uspjelo? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Robert Lucas
je bio pjevač, usni harmonikaš i gitarist. Široj se publici predstavio tijekom 90-ih kao vođa sastava Canned Heat, a imao je i uspješnu solo karijeru. U današnjoj ga emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušamo s albuma Layaway.


Foto: Dario Njavro za HRT

U Religijskom  forumu od 18:05 donosimo: Kako je nova enciklika pape Franje o bratstvu i socijalnom prijateljstvu Fratelli tutti odjeknula među vjerskim zajednicama u Hrvatskoj? Kakve poruke su iz Jasenovca uputili nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua, požeški biskup Antun Škvorčević i pakrački episkop Jovan Ćulibrk koji su zajedno molili za žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća koje su nedužne stradale u jasenovačkom logoru?

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Željke Brajša Mišić i violina.

Zajednička emisija Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo donosi: Pratili smo 1. sjednicu Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u novom sazivu Sabora, ali i ovotjedne događaje važne Hrvatima u Srbiji. Satiričko kazalište iz Slavonskoga Broda na poziv Hrvatskog kulturnog udruženja "Marko Marulić" iz Bitole, odigralo je predstavu u središtu grada. Društvo Hrvati iz Koljnofa priredilo je izložbu Jantarska cesta uz projekciju dokumentarnog filma, a uoči međunarodne konferencije o Zrinskima koja sutra počinje u Šopronu. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji U drugom filmu od 10 sati donosimo kišne filmske naslove. Uživajte uz glazbu iz filmova koji nam donose tu jesensku atmosferu. Blade Runner, Seven, Black Rain i mnogi drugi na našoj su playlisti. Prisjećamo se i sjajnih romantičnih trenutaka na kiši poput onoga u filmu Notebook.U emisiji Homo sapiens od 12:35 razgovaramo s velikom hrvatskom kazališnom, filmskom i televizijskom glumicom, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost Helenom Buljan.


Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati recital pijanista Gorana Filipeca s Piano Loop festivala održanog u Dioklecijanovim podrumima u Splitu od 17. do 20. kolovoza.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.