Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U ponedjeljak završava moratorij na ovrhe, a brojni građani strahuju što će se događati s njihovim dugovanjima. Sve detalje donosimo U mreži Prvog od 7:30. Gosti su Josip Salapić,  državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave i Vinka Irak, savjetnica Uprave u FINI. Urednica emisije je Eliana Čandrlić Glibota.U današnjoj Kutiji slova od 10:05 ugostit ćemo pisca Semezdina Mehmedinovića u povodu knjige Ovo vrijeme sada, pisca koji smatra da je profinjeno umijeće pisanja ono koje najvažnije ostavlja nenapisanim. Čut ćete zašto voli granicu stvarnog i izmišljenog, zbog čega zazire od čistih formi, te zašto misli da je zaborav ljekovit.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, o životu i djelu slikara Ivana Večenaja pripovijeda nam viša kustosica Helena Kušenić.

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 Tomislav Domazet Lošo razvija i argumentira ideju o bakterijskim biofilmovima kao višestaničnim organizmima. Tko su superširitelji koronavirusa? Rezultate najveće studije o tome komentiramo s Alemkom Markotić, a Ante Radonić govori o mjerenju udaljenosti dalekog svemira uz pomoć crnih rupa.


Emisija Slušaj kako zemlja diše od 13:10 danas vas podsjeća na početke povrtlarstva u Hrvatskoj, čiji su prvi začetnici bili takozvani vrtlari – Bugari. Oni su krajem 19. stoljeća višestoljetno iskustvo svog rada na zemlji, uglavnom uzgoja povrća prenijeli u Zagreb i Hrvatsku.

Zašto je važno izgraditi cvjetnjak prije zime i zašto je važno govoriti istinu? U Mudricama od 13:45 djeca otkrivaju što je za njih u životu najvažnije.

Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo album ON SUNSET Paula Wellera. Za nekadašnjeg frontmena bendova The Jam i Stayle Council ovo je već petnaesto solo izdanje i čak peti album koji je uspio osvojiti i vrh britanske top liste.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Vatikan u Rimu otvara prihvatni centar za izbjeglice kojim će upravljati talijanska laička katolička zajednica Sant'Egidio. Održan sastanak Vijeća kardinala koje radi na novom ustroju Rimske kurije. Promijenjen sastav kardinalske komisije koja nadzire vatikansku banku. Apostolski nuncij Giorgio Lingua bio je u posjetu Požeškoj biskupiji. Najavljujemo zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije i biskupsko ređenje mons. Milana Stipića.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pričamo priču Jagode Sablić Priča o cirkusu i tri sretna klauna.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 ugostit ćemo pjesnikinju Katju Grcić. Slušat ćemo i njezine pjesme iz novoobjavljene knjige Pisma Ziti te razgovarati o dolasku u Zagreb, o Splitu, o izazovima studija dramaturgije. U nastavku čitamo poeziju Ingeborg Bachmann i Paula Celana u prijevodu Trude Stamać.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati poslušajte glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U sklopu emisije u Glazbenom magazinu predstavit ćemo glazbu velikog američkog skladatelja Harolda Arlena u jazz izvedbama.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 16:35 u emisiji Tragom glazbe možete slušati snimku koncerta Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra i maestra Gianandree Nosede održanog u Copenhagenu, u dvorani Danskog radija 10. rujna ove godine. Njihov je gost solist Frank Peter Zimmermann, jedan od najvećih violinista današnjice.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.