Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove subote, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u Inventuri od 9:05 pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Centar političke moći - Markov trg, na kojem su smješteni Vlada, Sabor i Ustavni sud, našao se pod rafalnom paljbom. 22-godišnji Danijel Bezuk u sumanutom pohodu teško ranio 31-godišnjeg policajaca Oskara Fiuria, te si je nakon bijega s mjesta zločina oduzeo život. Traga se za motivima i mogućim pomagačima, dok za stare probleme - nagomilano ilegalno oružje i poražavajući govor mržnje - lijeka i dalje nema.Gnijezda govora mržnje, huškača i radikalizacije - premijer Andrej Plenković prozvao Domovinski pokret za širenje ozračja netolerancije, a predsjednika Zorana Milanovića optužio da je protiv njega u političkoj utakmici 2016. "bacio sjeme mržnje i agresije"; Milanović se tog vremena sjeća drukčije, a oporbenjaci uzvraćaju premijeru da najprije počisti u svojem stranačkom dvorištu. Crni korona-tjedan - rekordi u broju zaraženih, ali i umrlih u Hrvatskoj, te diljem Europe, padaju iz dana u dan; europske zemlje donose sve drastičnije mjere, neke zatvaraju ugostiteljske objekte i uvode policijski sat, u Hrvatskoj maske obvezne u zatvorenim prostorima, negdje i na otvorenom, covid-redari prate provedbu mjera.

Pandemija koronavirusa mogla bi se pretvoriti i u pandemiju mentalnih poremećaja, upozoravaju stručnjaci. Kakvo je mentalno zdravlje hrvatskog društva, jesu li za radikalizam i ekstremizam odgovorni društveni poremećaji? Kako se obraniti od nasilja na društvenim mrežama i sačuvati mentalno zdravlje? Postoji li u Hrvatskoj radikalna ljevica? Na ova pitanja odgovore tražimo u Intervjuu tjedna od 10:05 u kojem je gošća psihijatrica i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

Emisija Tisuću bisera od 10:30 koja se realizira iz HRT studija u Rijeci vodi nas na Kvarnerske otoke Cres, Lošinj i Krk. Aci marina Cres osvojila je prestižnu turističku nagradu "Zlatno sidro". Čut ćete kako napreduje prerada maslina u tekući oblik, odnosno u maslinovo ulje i u kojoj su fazi rada krčke uljare. Lošinj je bogatiji za jedan turistički vodič ljepotama otoka, no radi se o sasvim drugačijem vodiču jer su ga osmislili i realizirali djelatnici i djeca lošinjskog dječjeg vrtića.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji za nacionalne manjine Multikultura od 16:05 uz ostalo poslušajte: u Zagrebu je održan Prvi kongres mladih Roma na kojemu se razgovaralo o obrazovanju, zapošljavanju i budućnosti romske zajednice. Slovački kulturni centar u Našicama obilježio je desetu obljetnicu osnutka. Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja "Da se nikad nikad ne zaboravi" i ove je godine, 14. puta zaredom, otišao put Srebrenice i u Memorijalnom centru u Potočarima sudionici Konvoja odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U terminu Radio scene od 18:05 čut ćete djelo Lade Martinac Kralj i Nikice Klobučar Dan za slušanje. Dokumentarna-igrana radio drama kojom rekonstruiramo dane nastanka prve radio stanice u nas, ali i obilježavamo sjećanje na televizijskog snimatelja Gordana Lederera. Naime, obitelj Lederer sudbinski je bila vezana dva puta za našu kuću - prvi put na njezinim počecima u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i onda opet u najtežim ratnim danima mlade hrvatske države.U današnjoj emisiji Etnoton od 19:25 govorit ćemo o novom albumu Dunje Knebl i Roka Margete, Svilarica svilu prede.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Jasminke Tihi Stepanić Baš kao Harry Potter.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 13 sati emisija Sve najbolje predstavlja i promovira najbolje programske sadržaje Drugog programa (zabavni, kulturni, sportski…) koji su emitirani tijekom tjedna. Glazbeni dio emisije rezerviran je za najbolje pjesme aktualne hrvatske produkcije – HR2 TOP 20.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati snimku opere Madama Butterfly Giacoma Puccinija izvedenu u Bečkoj državnoj operi 7. rujna ove godine.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.