Priča o znanstvenoj fantastici Jamesa Camerona: Izvanzemaljci

25. listopada na HRT – HTV 3 u 16:15

Dokumentarna serija donosi intiman pogled na podrijetlo žanra koji je postao temelj popularne kulture. U svakoj od šest epizoda Oscarom nagrađeni scenarist, redatelj i producent James Cameron istražuje korijene znanstvene fantastike, njezinu futurističku viziju i našu fascinaciju njezinim idejama.

Čut ćemo njegove razgovore s najpoznatijim pripovjedačima, zvijezdama i drugima čije su ideje definirale to područje, među kojima su Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, Sigourney Weaver i još stotinu drugih sudionika u seriji.

Cameron nas vodi na putovanje kroz istraživanje i otkrića, pomaže nam da shvatimo odakle ideje znanstvene fantastike potječu i kamo nas vode.

1. epizoda IZVANZEMALJCI

Znanstvena fantastika puna je djela o izvanzemaljskim oblicima života. Čemu nas izvanzemaljci mogu poučiti o tome što znači biti čovjek? Bića s drugih svjetova postala su jedna od glavnih tema znanstvene fantastike otkad je H. G. Wells popularizirao ideju o Marsovcima u Ratu svjetova.

Postoje li oni doista, otvoreno je pitanje, ali neosporna je činjenica da su izvanzemaljci otad predmet fascinacije i straha - od Bliskih susreta do Dana nezavisnosti. Znanstvena fantastika rabila je izvanzemaljce kao metafore za istraživanje potentnih ideja o komunikaciji, kolonizaciji, politici, vlasti - i tretmanu ljudi jednih prema drugima.

Dokumentarnu seriju JAMES CAMERON'S STORY OF SCIENCE FICTION odabrala je Mira Vočinkić.