Na plaži kornjača

26. listopada na HRT – HTV 2 u 16:45

Čarobne dane i noći kad deseci tisuća morskih kornjača izlaze na plažu u Kostariki da polože milijune jaja mještani nazivaju arribada, dolazak.


Kanadski prirodoslovac i snimatelj Hugo Kitching slijedi ekipu svjetskih znanstvenika na njihovoj revolucionarnoj ekspediciji koja otkriva tajne te rijetke pojave.

Zvijezda je arribade pacifička maslinasta želva, najčešća i najmanje proučavana od sedam svjetskih vrsta morskih kornjača. Kako bi naučila više o tom plahom stvorenju, ekipa se služi novim tehnologijama, koje joj omogućavaju da dobije bliži uvid u ponašanje želvi.

Znanstvenik Roldán Valverde služi se infracrvenom kamerom kako bi zavirio u dosad skriven svijet kornjačina gnijezda. Ovaj još neviđen pristup omogućava nam da pratimo male kornjače na njihovu nevjerojatnu putovanju od začeća, preko izlijeganja iz jajeta do dana kad napokon izađu iz gnijezda i naprave prve, opasne korake u more.

Bilježeći te nevjerojatne događaje, film otkriva i s kakvim se sve zaprekama suočavaju morske kornjače u borbi za opstanak. Za Huga, koji je došao snimiti i arribadu i izvaljivanje malih kornjača, ovo je fantastičan doživljaj, koji u njemu budi posve novo divljenje prema snazi i izdržljivosti tih iznimnih stvorenja.

Dokumentarni film TURTLE BEACH odabrala je Mira Vočinkić.