Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U Križevcima je u subotu zaređen novi grkokatolički biskup u Hrvatskoj vladika križevački Milan Stipić. Prilika je da u današnjem Susretu u dijalogu od 9:05 upoznamo novoga biskupa Crkve u Hrvata, ali i da doznamo o situaciji grkokatoličkih vjernika u našoj zemlji. Koliko ih je, na kojem prostoru žive, koliko baštine od rimokatoličke, a koliko od pravoslavne tradicije, kakve su im perspektive? Uz vladiku Stipića u emisiji gostuje dirigent i orguljaš katedralnoga pjevačkog zbora u Križevcima Ozren Bogdanović.

Koja su djela akademika Zlatka Kesera izložena na retrospektivnoj izložbi u zagrebačkim Klovićevim dvorima? Vodimo vas na izložbu nagrađivane fotografkinje Slavke Pavić čiji se radovi nalaze u najuglednijim muzejskim i privatnim zbirkama. Govorit ćemo i o ispitnoj izložbi fotografija troje studenata sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. O svemu tome više u emisiji Kretanje točke u 10:05.Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Minijaturama za radoznale od 12:23 govorimo o još jednoj špilji nedaleko Pule u kojoj su pronađeni ostaci neandertalca. O lokalitetu Šandalja II našoj Maji Raguž govori prof. odjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ivor Karavanić.

Ekipa emisije Pet za pet od 13:45 posjetila je osnovnu školu Eugena Kumičića u Slatini i od članova Dječjeg foruma "Mladost" doznala više o dječjim pravima te provedenim aktivnostima povodom obilježavanja Dječjeg tjedna.U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Kako, nakon bezumnog napada na zgradu Vlade, pomiriti sigurnost i demokratske slobode, tko je odgovoran za radikalizaciju u hrvatskom društvu, kako se boriti  protiv ekstremizma i govora mržnje, kako Sabor radi u ozračju novog vala zaraze koronavirusom i kako korona mjere utječu na gospodarstvo i građane, dio je tema emisije u kojoj ćemo čuti i što se događa u HSS-u i kako će se previranja u stranci odraziti na pripreme za lokalne izbore. Emisiju od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboru od 16:05 za danas smo pripremili odabrane pjesme pjevačice Gabi Novak.

Klasični kroj od 18:15 posvetili smo Ivanu pl. Zajcu i njegovoj operi Mislav - uz 150. obljetnicu praizvedbe opere.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno emitiramo priču Marte Santrić Lukinić Gitin guščić.
Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Splitu u kojoj večeras uz ostalo donosimo: tvrtke od pomoraca učestalo traže niz tjednih potvrda o negativnom testu na koronavirus i u mjesecima dok su kući. U Rijeci otvoren novi trening-centar za obuku. Obnavlja se velika marina u splitskoj uvali Zenta. Čut ćete novosti iz svijeta pomorstva i gdje se nalaze naši pomorci. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Kultura otkazivanja ("cancel culture") ili kultura prozivanja ("call out culture") poznata je medijska sintagma, prvenstveno u SAD-u, u zadnje vrijeme sve više i u Europi.Opisuje se kao praksa javnog prokazivanja u medijima i na društvenim mrežama, onih pojedinaca i skupina koji su odgovorni za radnje ili ponašanja koja se doživljavaju kao politički nekorektna i društveno problematična. O tome u Okruglom stolu ponedjeljkom od 15:15 govore dr. sc. Božo Kovačević, sveučilišni predavač i publicist, dr. sc. Tomislav Sunić, književnik i publicist, Mario Nakić, politički komentator i bloger.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.