Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U emisiji o kazalištu Lica i sjene u 10:05 poslušajte što nas očekuje na 30. jubilarnim Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame u Splitu, donosimo priču o gostujućoj predstavi na festivalu Sjećanje gradova iz Budimpešte koja na zanimljiv način govori o povijesti Rijeke, a saznat ćemo i tko sve dolazi na večeru kod Kolinde Grabar-Kitarović u predstavi Predsjednici u autorskom projektu Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 govorimo o projektu hrvatske kulturne putovnice čiji je temelj roman Vilijun prof. Jasne Horvat sa osječkog Ekonomskog fakulteta. Riječ je o prvom pametnom romanu objavljenom u Hrvatskoj, a čitateljima omogućuje da putem internetskih linkova posegnu za dodatnim informacijama. Kroz ovu priču koja prati Marka Pola na putu svile, učimo kako gospodarski i kulturno povezati Hrvatsku i Kinu.

Postojeći ekonomski modeli daleko su od savršenih. Ekonomska nejednakost koja stvara društvene napetosti i ekološki problemi odavno nisu pitanja koja se tiču nekog drugog ili nešto za što možemo vjerovati da će se riješiti samo od sebe.Pojedini društveni pokreti stoga nastoje promijeniti postojeće stanje i naći bolja rješenja. Jedan od njih je pokret solidarne ekonomije. Što on obuhvaća i na kakvim se idejama temelji, u emisiji Poveznice od 13:10 govori dr. Olga Orlić s Instituta za antropologiju u Zagrebu.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme Zvonka Špišića.U ciklusu Oda-birano od 18:15  premijerno donosimo dokumentarno-glazbenu priču VeneziAcustica - Dnevnik lovca na zvuk iz užeg izbora za nagradu prošlogodišnjeg izdanja festivala Prix Italia. Talijanski skladatelj i redatelj Andrea Liberovici u razgovoru sa znalcima venecijanske povijesti i umjetnosti otkriva neke malo poznate priče o tom legendarnome gradu.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Ivane Blumenschein Izgubljene točkice.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo odavanje počasti velikanu Ludwigu van Beethovenu, čija je 250. obljetnica rođenja ostala u sjeni pandemijske krize, u prvome ovosezonskom koncertu iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u novom koncertnom prostoru, Maloj dvorani Doma sportova.


Foto: Dario Njavro za HRT

Preporučujemo pogledati radove fotografkinje Slavke Pavić u zagrebačkom Francuskom paviljonu i predstavu Sjećanja gradova/Memoria civitatis u režiji Edvina Liverića, u prostoru riječkog Exporta na delti. Govorimo o predstavljanju hrvatskih filmova na festivalima u slovenskom Mariboru i u švedskoj Uppsali. Nakon deložacije i zatvaranja najstarijeg glazbenog kluba u našem glavnom gradu, 52-godišnje Jabuke, ističemo što za Zagreb i Hrvatsku znači zatvaranje tog kreativnog koncertnog i klupskog prostora.

U Kulturnome kolokviju gostuje, pak, ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh u Zagrebu, Roman Šušković Stipanović. Glumac redatelj, producent - na kazališnim daskama i oko kazališta od osme godine - govori nam između ostalog kako su nastajale njegove hit predstave, kako je jedno kazalište digao iz pepela te  zašto ne pristaje na kompromise.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete slušati snimku koncerta pijanistice Wonmi Kim, održan 15. kolovoza 2019. u Etnografskom muzeju u Splitu, u sklopu 6. Piano loop festivala.

Od 23 sata u terminu Ogledi i rasprave bit će objavljen esej Berin Golonu povjesničarke umjetnosti iz Istanbula o umjetničko-aktivističkim projektima koji podupiru prava lokalnog stanovništva u Anatoliji pod naslovom Aktivizam ukorijenjen u tradiciji.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.