Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa na Trgu bana Josipa Jelačića održana je gerilska akcija sa 100 invalidskih kolica. Postavljena su s ciljem da upozore na godišnji prosjek stradalih u prometu i to s porukama osoba koje, zbog posljedica prometnih nesreća, ostaju s trajnim invaliditetom. Promet je jedan od najčešćih uzroka stradanja osoba s ozljedom kralježnične moždine, gotovo 50 posto prema podacima HUPT-a stradalo je u prometu, ostalo su skokovi u vodu, padovi i ekstremni sportovi. O tome govorimo u emisiji Šesto čulo od 9:30.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Putovima Frankopana vodimo vas u dvorac Zrinskih u Čabru.Mlada Martina Tuta je prije dvije godine odlučila dati novu šansu Hrvatskoj, napustila je odlično plaćen posao u Irskoj i odlučila upoznavati turiste s ljepotama naše zemlje. Nakon jedne uspješne sezone sve njene planove je zaustavio koronavirus no novonaastala situacija ju je podsjetila na njenu ljubav prema bilju. Danas je "Biljkoljupka", s najboljim što priroda daje priprema čuda u bočicama, a sve nam je ispričala u berbi bilja u šumi pokraj Delnica u emisiji Put pod noge od 12:30.

Kalifornijski sastav Kelly's Lot predvode pjevačica Kelly Zirbes i gitarist Perry Robertson. Izbor pjesama s njihovog novog albuma Another Sky za emisiju Po vašem izboru od 16:05 autorski je odabrao Tomislav Goluban.

U Religijskom forumu od 18:05 donosimo: u Rimu održan međunarodni i međureligijski susret organiziran u duhu asiških međureligijskih susreta s kojeg su papa Franjo i vjerski vođe uputili apel za mir i molili za žrtve pandemije i svih ratova. Najavljujemo obilježavanje Dana reformacije, a o doprinosima reformacije i značaju Matije Vlačića Ilirika razgovarali smo s voditeljicom Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik prof. Lidijom Matošević. O životu Baptističke crkve u zdravstvenoj krizi govori nam predsjednik Saveza baptističkih crkava pastor Ivica Horvat.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo armensku narodnu priču Budala.

Iz ovotjedne emisije Hrvatima izvan domovine od 20:15 izdvajamo:
Na Hrvatskim studijima u Zagrebu održan međunarodni znanstveno-stručni skup  Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma. Ususret lokalnim izborima u BiH razgovaramo sa članom Središnjeg izbornog povjerenstva Vladom Rogićem. Otvoren spomen-dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Najavljena daljnja ulaganja u razvoj infrastrukture Hrvatskoga nacionalnog vijeća i hrvatske zajednice. Hrvatska matica iseljenika i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar predstavili su Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina. Frankfurtski sajam knjiga virtualno u Hrvatskoj knjižnici Ogranka Matice Hrvatske u Wiesbadenu. Dobra vijest za gradišćanske Hrvate u Austriji: austrijska vlada subvencionirat će manjinske medije. Popušta najduži lockdown u svijetu -  u Melbourneu. Doznajemo kakva je trenutačna situacija. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koja uvodi vize za digitalne nomade. Od kolikog je to značaja za našu zemlju govorilo se i na konferenciji u Dubrovniku. Kako izgleda kulturna putovnica Hrvatske kroz projekt Vilijun profesorice Jasne Horvat s Ekonomskog Fakulteta u Osijeku. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)U emisiji U drugom filmu od 10 sati u našem filmskom glazbenom druženju vrijeme posvećujemo filmovima koji su se našli na popisu preporuka slavnog redatelja Quentina Tarantina. Apokalipsa danas, Klub boraca, Carrie Dogville samo su neki od naslova s čijih ćemo soundtracka svirati glazbu. Najavljujemo nove kino naslove i zapisujemo vaše glazbeno filmske želje.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete pratiti izravni prijenos prvog koncerta nove sezone Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a iz Male dvorane Doma sportova u Zagrebu. Uz 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena na rasporedu su tri majstorova djela. Pod ravnanjem Enrica Dinda nastupit će solist violinist Sergej Krilov.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.