Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja gostuje viša kustosica Helena Kušenić kaje će nam danas ponajviše govoriti o kiparstvu naivnih umjetnika.Klima u Hrvatskoj postaje toliko toplija da je, primjerice Zagreb prešao u klimatski razred u kojemu je Jadran. To je jedna od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon, od 12:30 u kojoj govorimo i o obrazovanju učitelja, u povodu 101. godišnjice osnutka Učiteljskog fakulteta. Osvrćemo se i na prvo uzimanje uzorka s jednog asteroida, u Nasinoj misiji Oziris Rex.

Emisija Slušaj kako zemlja diše od 13:10 govori o najnovijem izvješću Svjetske organizacija za zaštitu prirode o stanju našeg planeta, te o novom znanstvenom projektu osiguranja električne energije (uz primjenu vodikovih tehnologija) u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa.

U Mudricama od 13:45 nas danas očekuje jedna slatka i zdrava priča. Djeca će nam otkriti koje je njihovo omiljeno voće i povrće, kako se čuvati od bolesti te za što nam služe vitamini.

Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo izbor pjesama s albuma ALL RISE američkoga pjevača, autora i glumca Gregoryja Portera.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Je li papa Franjo promijenio stajalište o legalizaciji istospolnih zajednica? Katolička crkva odrekla se 10 % obveze u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020. U Križevcima održano biskupsko ređenje Milana Stipića za novog križevačkog vladiku. Najavljujemo 4. znanstveni skup Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - prešućene stranice književnosti u komunističko doba, koji će se održati u subotu u Križevcima.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pričamo priču Petra Čosića Zvjezdana ptica.

Večerašnju Metaforu od 20:15 počinjemo gostovanjem spisateljice Ivane Bodrožić. Slušat ćemo njezine pjesme, ali i upitati je o novom, netom izašlom romanu Sinovi, kćeri. U nastavku čitamo raznovrsnu poeziju domaćih i stranih pjesnika, s posebnim osvrtom na novi broj časopisa Tema.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)Od 20 sati poslušajte glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U Glazbenom magazinu predstavit ćemo glazbu velikog američkog skladatelja Harolda Arlena u jazz izvedbama.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 možete slušati izravni prijenos premijere opere u 4 čina Carmen Georgesa Bizeta iz HNK u Zagrebu. U ulozi Carmen nastupit će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, a Don Josea igra tenor Mikheil Sheshaberidze. Zborom HNK i Orkestrom HNK ravna Marcello Mottadelli.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.