Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U današnjoj emisiji Susret u dijalogu od 9:05 razgovaramo o brizi Crkve i društva o starijim osobama, osobito o onima koji su smješteni u domovima za starije. Pandemija bolesti COVID-19 pogodila je najviše starije osobe. Osim što spadaju u rizičnu skupinu, oni koji su smješteni u domovima za starije, žive u izolaciji. Kako se nose s nemogućnošću kontakta s obitelji, bez zagrljaja svojih unuka? Činimo li sve da zaštitimo svoje djedove i bake? Koliko je upravo u takvim nedaćama važna briga Crkve? Je li im dostupna duhovna skrb i na koji način? U emisiji gostuju fra Tomislav Glavnik, vikar Provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca i gvardijan samostana Svetoga Duha u Zagrebu i Ljiljana Vrbić, ravnateljica Dom za starije osobe sv. Josip u Zagrebu.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

I neandertalci su voljeli nakit! Dokazuju to nalazi iz špilje Zala u Karlovačkoj županiji, a ujedno govore i o trgovini između Jadrana i dubokog zaleđa. Priča je to koja slijedi u Minijaturama za radoznale od 12:23 , a koju je našoj Maji Raguž ispričao prof. Ivor Karavanić.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30  govorimo o Irlen sindromu, koji se javlja kod djece osjetljive na svjetlost, a uzrokuje probleme s čitanjem i koncentracijom.U emisiji Izvan okvira od 13:10 upoznat ćete pametne, vrijedne, tolerantne i odgovorne srednjoškolce koji su kroz projekt Mladi pokreću promjene odlučili unijeti pozitivne promjene u svoje škole i učiniti boljim svakodnevicu u svojoj maloj zajednici.

Oporbenom zarezu gostuje predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić. Kako se boriti protiv govora mržnje i koliko je za radikalizaciju u hrvatskom društvu odgovorna politika, kako ublažiti koronakrizu i kako mjere utječu na gospodarstvo i građane, za koje se zakonske inicijative zauzima desnica i kako se priprema za lokalne izbore, dio je tema emisije od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije. Emisiju  uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.Kako se grupa sazdana na garažnom rock and rollu snalazi u akustičnim uvjetima? Pogoduje li grupi Majke format koji je ranih devedesetih osmislio i promovirao MTV? Odgovor nudi njihov uzbudljivi koncertni album Unplugged, sastavljen od snimaka zabilježenih 12. travnja 2008. u Tvornici kulture u Zagrebu koji ćete slušati u emisiji Po vašem izboru od 16:05.

U emisiji Klasični kroj od 18:05 slušat ćete skladbe iz opusa Borisa Papandopula, Milka Kelemena, Anđelka Klobučara i Nenada Firšta u izvedbama vrsnih kontrabasista.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Vladimira Halovanića Kuća.


Foto: Dario Njavro za HRT

U Pomorskoj večeri od 20:15 koja se realizira iz HRT studija u Zadru uz ostalo donosimo: Tijekom idućega mjeseca trebalo bi biti poznato kako će pomorci zbog pandemije prijaviti porez. Unatoč koronavirusu održan Biograd Boat Show, jedan od samo tri europska sajma nautike koji su se uopće održali - nastupilo 250 izlagača. Što "čarteraši" očekuju od Vlade kako bi preživjeli do iduće nautičke sezone? Bili smo s ribarima u Pakoštanima, te bivšim pomorcem, jedinim stalnim stanovnikom otočića Babca u Pašmanskom kanalu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg  života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Židovska vjerska zajednica Bet Israel 1. listopada 2020. godine su postavili prvi u nizu Kamena spoticanja, komemorativnih pločica u spomen na stradale i u nacističkim i ustaškim logorima NDH ubijene Židove, redom istaknute pojedince kulturnog, umjetničkog, privrednog, medijskog života Zagreba prije Drugog svjetskog rata.O značenju, porukama i vrijednostima ovog društveno odgovornog čina govore Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u Zagrebu i dr. sc. Kotel Da - Don, glavni rabin, Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Okrugli stol ponedjeljkom slušajte od 15:15.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.