Čarobna Australija: Čovjek

3. studenoga na HRT - HTV 2 u 20:05

U trodijelnoj seriji upoznajemo Australiju od najviših snježnih vrhova na kopnu do dubina hladnog i divljeg južnog mora, od posljednje populacije divljih numbata do najveće diorame divovske sipe. Zemlja je to raznolike ljepote, koja oduševljava i iznenađuje.

Upoznajemo životinje tako zagonetne da većina Australaca nije ni svjesna da s njima dijeli ne samo svoj otočni kontinent, nego i svoja prigradska dvorišta.

Otkrivamo izazove kroz koje ove životinje moraju svladavati u zemlji krajnosti i krajnjih promjena nastalih ljudskim utjecajem.

U 3. epizodi Čovjek, unatoč relativno malom broju stanovnika u Australiji, zamah promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem bio je brz i drastičan. Sukladno tome i životinjske populacije reagirale su brzo i drastično.

Iznimno urbana područja sada sadrže više ugroženih vrsta nego neurbana. Čini se da su gradovi zapravo žarišta jedinstvene faune Australije, a život divljine presijeca se s ljudskim životima na neočekivane načine. Nailazimo na suvremene prirodoslovne priče o uspjehu, kao i na one koje su ispale iz utrke na kontinentu podvrgnutom brzim promjenama.